26 / 04 / 2024

Tapu alırken dikkat edilecek hususlar 2016!

Tapu alırken dikkat edilecek hususlar 2016!

Tapu dairesinde yapılacak alım satım işlemleri için tapuya gitmeden önce ve tapu dairesinde bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Peki, tapu alırken dikkat edilecek hususlar 2016 nelerdir?



Tapu alırken dikkat edilecek hususlar 2016!

Tapu dairesinde yapılacak alım satım işlemleri için tapuya gitmeden önce ve tapu dairesinde bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Gayrimenkul satın alacak kimseler, alacağı taşınmazın cinsine göre gerekli sorgulamaları tapu dairesinden ya da belediyeden yapabiliyor.


Örneğin alacağınız taşınmaz bir arsa ise, belediyenin imar birimine müracaat ederek buranın büyüklüğünü, imar durumunu öğrenebilirsiniz. Taşınmaz ile ilgili yaptığınız araştırmadan sonra almaya karar vermeniz halinde tapuda da bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. 


Böylece tapu alım satım işlemleri hatasız bir şekilde uzamadan tamamlanabiliyor. Tapu alırken dikkat edilecek hususlar, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından şu şekilde sıralanıyor;


2015 Tapu alırken dikkat edilecek hususlar:

Tapu işlemlerinizi yaptırmak için müdürlüklerimize şahsen veya yetkili vekiliniz aracılığıyla başvurabilirsiniz.


Taşınmaz Maliki veya Temsilcisinin Müracaatı: Tapu Müdürlüklerinde işlem yaptırmak isteyen taşınmaz maliki veya yetkili temsilcisi işlem için gerekli evrakı hazırlayarak müdürlüklerimizdeki sıramatik cihazlarından sıra numarası alırlar. Sıramatik sistemi bulunmayan müdürlüklerimizde başvuru, müdürlüğün başvuru birimine yapılır.


b- Alo 181 Çağrı Merkezi veya E-randevu Üzerinden Başvuru: Taşınmaz maliki veya yetkili temsilcisi Alo 181 Çağrı Merkezimizi arayarak veya Genel Müdürlüğümüz http://randevu.tkgm.gov.tr  web sitesinden tapu müdürlüğünde yapacağı işlem için randevu alır.


Telefon veya e-randevu ile başvurunun yararı, sıramatik kullanımına gerek kalmaksızın, başvuru bölümüne doğrudan yönlenerek zaman kaybı ve yığılmaların önüne geçilmesidir.


İşlem Süreci ve SMS İle Bilgilendirme

İşlem yaptırmak isteyen kişi, başvuru bölümündeki yetkili personele, gerekli belgeleri ibraz eder.


Başvuru masasında görevli personel başvuruyla ilgili olarak;


TAKBİS’den taşınmazla ilgili bilgileri kontrol eder.


İşlemin yapılmasını engelleyici bir durum ya da evrak eksikliği yoksa, başvuru belgesini iki suret hazırlayarak, talep sahibinin cep telefonu numarasını ve imzasını almak suretiyle başvurusunu kaydeder. Başvuru belgesinin bir sureti talep sahibine verilir.


Eksik evrak ya da işlemin yapılmasına engel bir kısıtlama bulunması halinde işleme başlanılmayıp, başvuru belgesine eksiklikler/engeller yazılır. Bu durumda eksikliklerin giderilmesi hususu talep sahibine bildirilir.


İşlem aşamaları SMS yolu ile başvuru sahibine bildirilir. SMS bilgilendirme hizmeti ile başvurusunu yapan vatandaşa; işleme başlama, harç bilgisi, akit randevusunun verilmesi süreçleri ve varsa eksik evraka ilişkin bildirimler iletilmektedir.


Ayrıca http://www.tkgm.gov.tr/tr/sayfa/tapu-islem-sorgu veya http://m.tkgm.gov.tr/   adresinden işlem aşamaları sorgulanabilir. 


İşlemin hazırlanmasını müteakiben, işlem sahibine tapu harçlarını ve döner sermaye hizmet bedelini ilgili banka şubesine ödeyebileceğine ilişkin SMS gönderilir. Bu aşamada tapu müdürlüğünden makbuz alınmaksızın başvuru numarası ile tapu harçları ve döner sermaye ücretleri yatırılarak, bildirilen saatte tapu müdürlüğünde imzaya hazır olunur.


Harçların Tahsilatı

E-tahsilat uygulaması ile tapu işlemlerinde harç ve döner sermaye hizmet bedelinin gişe dışı tahsilat kanallarından (İnternet, ATM vb.) ödenmesi sağlanarak bürokratik süreçler azaltılmıştır. E-tahsilat kapsamında, döner sermaye hizmet bedelleri ile tapu harçlarının, vatandaşlarımızca talep edilmesi halinde banka şubelerinin içerisindeki gişelerden de tahsil edilmesi ve vergi tahsil alındısı ile döner sermaye dekontlarına ihtiyaç duyulması durumunda, ilgili banka şubelerinden temin edilmesi gerekmektedir.


Ayrıca döner sermaye hizmet bedelinin sanal pos üzerinden kredi kartı kullanılarak tahsili mümkün hale getirilmiş olup, tapu harçlarının sanal pos üzerinden tahsiline en yakın zamanda imkân verilecektir.



Tapu işlemleri 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön