19 / 04 / 2024

Tapu bağış işlemleri 2015!

Tapu bağış işlemleri 2015!

Taşınmaz malların mülkiyet devir işlemi bağış yolu ile de yapılabiliyor. Peki, tapu nasıl bağışlanır? Tapu bağış işlemleri 2015 nelerdir? İşte yanıtı..



Tapu bağış işlemleri 2015!

Bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesine bağış deniyor. Taşınmaz malların mülkiyet devir işlemi bağış yolu ile de yapılabiliyor.


Tapu bağışlama işleminde bağışı yapan kimse, bağışı kabul eden kimseye bir takım mükellefiyetler yükleyebiliyor. Bu mükellefiyetler bir şeyi yapma ya da bir şeyi yapmaktan kaçınma olabiliyor.


Tapu bağış işlemleri için gerekli evraklar ile Tapu Müdürlüğüne müracaat ediliyor. Ayrıca tapu bağış işlemi için harç da ödeniyor.


Tapu bağış işlemleri için gerekli evraklar:

1. Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi

2. Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

5.Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.


Tapu bağış işlemleri için harç..

Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranındaki harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Tapu masrafları arasında tapu döner sermaye bedeli de yer alıyor. 2015 yılında uygulanan bu bedel 82,50 TL olarak tahsil ediliyor.



Konut tapusu işlemleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com







Geri Dön