25 / 04 / 2024

Tapu damga vergisi oranı 2015!

Tapu damga vergisi oranı 2015!

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınıyor. Peki, tapu için damga vergisi ödenir mi? Tapu damga vergisi oranı 2015 nedir?



Tapu damga vergisi oranı 2015!

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olarak karşımıza çıkıyor.


Damga vergisinde vergiyi doğuran olay, Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların düzenlenmesi oluyor. Damga vergisini doğuran olayın gerçekleşebilmesi için; 


a) Bir kağıdın varlığı, 

b) Kağıdın yazılıp imzalanarak veya imza yerine geçen işaret konularak düzenlenmiş olması, 

c) Düzenlenen kağıdın hukuki sonuç doğuracak şekilde ilgili yerlere ibraz edilmesi koşullarının birlikte gerçekleşmesi gerekiyor.


Sözleşmenin bir nüshadan fazla düzenlenmiş olması halinde her bir nüsha için ayrı ayrı aynı miktar ve nispette Damga Vergisi ödeniyor. Peki, tapu için damga vergisi ödenir mi? Tapu damga vergisi oranı 2015 nedir?


Tapu damga vergisi oranı..

Tapu için yapılan mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknameler için binde 9,48 oranında damga vergisi ödeniyor. Kefalet, teminat ve rehin senetleri için de aynı oranda damga vergisi ödemesi yapılıyor.



Kirada damga vergisi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön