25 / 04 / 2024

Tapu harcı Aralık 2017!

Tapu harcı Aralık 2017!

Tapu dairesinde yapılan alım satım işlemlerinin tamamlanabilmesi için belli oranlarda tapu harcı ödemesi yapılıyor. İşte tapu harcı Aralık 2017..



Tapu alım satım işlemi olan vatandaşların, işlemin tamamlanarak tapu devrinin yapılabilmesi için ilgili prosedürlere uymaları gerekiyor. 

 

Tapuda yapılacak işlem için öncelikle randevunun alınması ve gerekli belgelerin toparlanmış olması gerekiyor. Bu belgeler fotoğraf, kimlik fotokopisi olarak sıralanıyor. Yapılan müracaatın ardından en son tapu harcı bedelininin ödenmesi gerekiyor.

 

Tapu harcını, alıcı ve satıcılar ayrı ayrı ödemekle mükellef oluyor. Ancak uygulamada tarafların yaptıkları anlaşma ile satıcının tapu harcını da alıcılar ödüyor.

 

Peki, yılın son ayı olan Aralık ayı içerisinde yapılan devir işlemleri için ne kadar tapu harcı ödemesi yapılır? Tapu harcı Aralık 2017 ne kadar?

 

Tapu harcı Aralık 2017


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Ancak gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor. 

 

Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. Böylece gerçek satış değeri üzerinden toplamda binde 40 oranında harç ödemesi yapılmış oluyor. 

 

Örnek tapu harcı hesaplama Aralık 2017


Tapu satış değeri: 300 bin TL
Tapu harcı oranı: Binde 20
Tapu harcı bedeli: 6 bin TL x 2
Toplam tapu harcı bedeli: 12 bin TL

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön