26 / 04 / 2024

Tapu harcı binde kaç?

Tapu harcı binde kaç?

Tapu harcı binde kaç?: Tapu harç oranı 2013 yılında yapılan bir değişiklikle binde 33' ten binde 20 düzeyine indirilmiştir. Tapu harcı tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalara ödeniyor...




Tapu harcı binde kaç?


Tapu harcı binde kaç? konusu taşınmaz alım satımlarında her zaman gündeme gelen bir konudur. Tapu harcının binde kaç olduğuna ilişkin bu yazıda sizlere konuyu anlatmaya çalışacağız.


Tapu harcı binde kaç?


Tapu harcı 2013 yılında yapılan bir değişiklikle binde 33 düzeyinden binde 20 düzeyine indirilmiştir. Dolayısıyla her gayrimenkulün alım ve satım işlemlerinde tapu devrinin gerçekleştirildiği Tapu Müdürlüğüne bu hizmet karşılığında taşınmazın satış bedeli üzerinden binde 20 oranında bir harç ödenir. Tapu harcı Tapu Müdürlüğünün anlaştığı bankalara ödeniyor. 


Örnek bir hesaplamayla tapu harcının nasıl hesaplandığını incelemeye çalışalım. Örneğin 300 bin TL’lik bir dükkanın satışında (eğer satış bedeli gerçek bedel üzerinden bildirilmiş ise) alıcı ve satıcının ödemesi gereken tapu devir harcı tutarı 6 bin TL olur. Tapu harcı masrafları tapu bedelinin binde 20’si oranında olduğu için 300 bin TL’lik bir taşınmazın satışında ödenecek tapu harcı da 6 bin TL rakamına denk gelir. Ve bu oran alandan ve satandan ayrı ayrı tahsil edilir. Ancak altını çizmekte fayda var; bu rakamlara döner sermaye masrafları dahil olmuyor.


Verdiğimiz örnekle tapu harcının binde 20 üzerinden hesaplanmış bedeli bulunmuştur.



Kat irtifaklı arsa tapusu alımında tapu harcı!
Konutun değeri yükseldi tapu harcı yüzde 52 arttı!
Kooperatif tapu masrafları!
Tapu alım satım harcı!


Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön