28 / 03 / 2024

Tapu harcı indirimi ne zamandan beri geçerli?

Tapu harcı indirimi ne zamandan beri geçerli?

Gayrimenkullerin devir işlemleri için ödenen tapu harçlarında belli bir dönem için tapu harcı indirimi yapılmıştı. Peki, tapu harcı indirimi ne zamandan beri geçerli? Tapu harcı indirimi ne zamana kadar geçerli olacak?



Taşınmaz malların alım satım işlemlerinin tamamlanabilmesi için ödenen tapu harçlarında geçtiğimiz aylarda Bakanlık Kararı ile indirim yapılmıştı.


Bilindiği üzere tapu harcının ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olarak hesaplanıyordu. 


Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar ile bu oran konut ve işyerleri için binde 20'den binde 15'e düştü. Peki, tapu harcı indirimi ne zamandan beri geçerli? Tapu harcı indirimi ne zamana kadar geçerli olacak?


Tapu harcı indirimi, 5 Mart 2017 tarihinden beri uygulanıyor olup, indirim kampanyası 30 Eylül'de sona erecek. Bu tarihten sonra herhangi bir uzatım kararı gelmemesi halinde eski oranlar geçerli olacak.


Tapu harcının eksik ödenmesi halinde ceza

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir.


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön