19 / 04 / 2024

Tapu harcı ne kadar tutar 2015?

Tapu harcı ne kadar tutar 2015?

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Peki, ne kadar harç ödemesi yapılır? Tapu harcı ne kadar tutar 2015?



Tapu harcı ne kadar tutar 2015?

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Buna göre taşınmaz mal alım satım işlemleri için de belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor.


Tapu harçlarını Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede belirtilen kişiler; tarifede belirtilmeyen işlemlerde ise, taraflar aksini kararlaştırmadığı müddetçe aşağıda yazılı kişiler ödemekle mükellef oluyor: 

a) Mülkiyet ve mülkiyetten gayrı ayni hakları iktisap edenler (İktisap eden kişiler birden fazla ise harçları hisseleri oranında öderler), 

b) İpotek tesisinde ipoteği tesis edenler, 

c) Kadastro işlerinde adlarına tescil yapılanlar, 

d) Miras sebebiyle çıplak mülkiyetin mirasçı adına tescilinde, çıplak mülkiyet sahibi olanlar, 

e) Rücularda rücu eden taraf, 

f) Bunlar dışında kalan işlemlerde lehine işlem yapılmış olanlar.


Tapu harcı yukarıda da görüldüğü üzere hem alıcı hem de satıcı tarafından ödeniyor. Peki, tapu harcı ne kadar tutar 2015?


Tapu harcı ne kadar?

Tapu harcı satışa konu olan taşınmaz malın değeri üzerinden ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında hesaplanıyor.


Örneğin satış bedelinin 100 bin lira olduğunu düşünelim. Buna göre alıcının ödemesi gereken miktar 2 bin lira; satıcının ödemesi gereken miktar da 2 bin lira oluyor.


Harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.



Tapu vekaleti için ne gerekli?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön