18 / 04 / 2024

Tapu harçlarını kim öder?

Tapu harçlarını kim öder?

Taşınmaz malların alım satım işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Tapuda gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu harcının ödenmesi halinde devir işlemi gerçekleşiyor. Peki, tapu harçlarını kim öder?



Tapu harçlarını kim öder?

Taşınmaz malların alım satım işlemleri tapu dairesinde gerçekleşiyor. Devir işlemi için taraflardan birinin tapu dairesine müracaat etmesi gerekiyor.


Tapuda gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu harcının ödenmesi halinde devir işlemi gerçekleşiyor. Verilen bu hizmet karşılığında tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Tapuda ödenecek harç bedeli, gerçekleşen satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. 


Harç, binde 20 oranı ile hesaplanıyor. Bu bedelin gerçek satış bedeli üzerinden ödenmesi gerekiyor. Aksi halde birtakım vergi cezaları söz konusu oluyor. Peki, tapu harçlarını kim öder?


Yasal olarak tapu harcının hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil edilmesi gerekiyor. Ancak uygulamada bu bedeli binde 40 olmak üzere yalnızca alıcı ödüyor. Tarafların anlaşması ile ödenen harç da satış bedelinden düşürülebiliyor.


Tapuda belgelerin tesliminden sonra size işleminizin başladığı dosya numaranızla birlikte bir SMS'le bildiriliyor. İşlem hazırlandıktan sonra ise ikinci bir SMS'le tapu harcını bankaya yatırmanız istenecek ve bir randevu saati veriliyor.


Tapu müdürlüklerinin atacağı bilgilendirme mesajı ile harç bedeli ve bu harcı yatırabileceğiniz Tapu müdürlükleriyle anlaşmalı bankalara giderek tapu harcınızı yatırılabiliyor.


Tapu harcı ödemeleri ayrıca cep telefonuyla veya internet üzerinden de yapılabiliyor ve dekonta gerek kalmıyor. Tahsilat işlemlerinin elektronik ortamda banka hesabından EFT, görüntülü işlem merkezi, ATM aracılığıyla anında gerçekleştirilmesi mümkün oluyor. 


Tapu devri için gerekli belgeler..

1. Satıcıdan tapuda satış için gerekli evraklar..

- Tapu aslı veya fotokopisi

- 1 Resim

- Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi

- Vergi borcu yoktur yazısı (belediyeden) (belediye vergi borcu çıkaracak olursa, varsa geçmiş döneme ait ödendi makbuzları belediyeye ibraz edilmelidir.)

- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)

 

2. Alıcıdan tapuda satış için gerekli evraklar..

- 2 Resim

- Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi

- T.C. Kimlik Numarası

- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)



Tapu harcının eksik beyan edilmesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön