28 / 03 / 2024

Tapu için kaç fotoğraf gerekli?

Tapu için kaç fotoğraf gerekli?

Tapuda yapılacak alım satım işlemlerinin gerçekleşebilmesi için bazı evrakların temin edilmesi gerekiyor. Öncelikle tapu aslının gayrimenkul sahibinin yanında olması gerekiyor. Peki, tapu için kaç fotoğraf gerekli?



Tapu için kaç fotoğraf gerekli?

Tapuda yapılacak alım satım işlemlerinin gerçekleşebilmesi için bazı evrakların temin edilmesi gerekiyor. Öncelikle tapu aslının gayrimenkul sahibinin yanında olması gerekiyor.


Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, Pasaport, Avukat Kimliği; 4203/5211 Sayılı Yasalara tabii gerçek kişiler için Türk Vatandaşlığından çıkma belgesi(pembe kart/mavi kart) ile uyruğuna geçtiği ülke resmi makamlarınca verilmiş kimlik belgesi zorunludur. 


Bu belgelerin dışında ki ehliyet, memur, sigorta v.s. kimlikleri geçerli sayılmıyor.


Ayrıca belgesinde bulunmasa dahi tüm tapu işlemlerinde gerçek kişilerin TC Kimlik numaralarının, Tüzel kişilerde vergi kimlik numarasının ibrazı zorunludur.


İşlem yasal temsilci aracılığıyla yapılacaksa alıcı veya satıcının vekilinin Düzenleme şeklinde hazırlanmış vekaleti, vasi ise vasi kararı istenir


Tapu için kaç fotoğraf lazım?

Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6x4 cm ebadında orijinal fotoğraf olmalıdır.Renkli fotokopiler kabul edilmez. Satıcıdan 1 adet, alıcıdan 2 adet.


Tapu işlemleri için diğer gerekli belgeler..

Belediye Rayiç Bedeli Belgesi

Alıcı veya satıcı tapu fotokopisi ile gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye başvurup bu belgeyi alabiliyor. Belediyede yetkili kişi, ada parsel numarası ve tapuya kayıtlı isim bilgilerine göre gayrimenkul bilgilerine ulaşır ve belediye rayiç bedelini gösteren belgeyi verir.


Nüfus Cüzdanı 

Her iki tarafın da yanlarında nüfus cüzdanının aslı ve birer fotokopisini, ayrıca satıcı için 1, alıcı için 2 resim bulundurmaları gerekiyor. Resimler daha önce kullanılmamış olup yırtık, üzerinde damga olmamalıdır. 

 

Vergi Borcu Yoktur Yazısı

Gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeden alınan belgedir. Geçmiş döneme ait borçlar varsa bu borçların öncelikle ödenmesi gerekiyor. Alım-satım öncesi bu borçlara mutlaka bakılmalıdır. Borcun mevcut olması halinde tapuya gitmeden 1 gün önce gayrimenkul sahibine iletilmeli, pazarlıkla anlaşılan son fiyat ne ise bu fiyat üzerinden karşılıklı anlaşma sağlanıp, bu fiyat düşülerek son fiyat belirlenmelidir.


Tapu Aslı veya Fotokopisi

Tapunun aslı veya fotokopisi önceden hazırlanmalıdır.


DASK

Gayrimenkulün konut veya işyeri olması durumunda DASK sigortası yapılması gerekmektedir. DASK yapılmadan tapuda alım-satım işlemi yapılmaz. 1 gün öncesinde alıcı, satın alacağı gayrimenkulün deprem sigortasını herhangi bir sigorta acentesinden yaptırabilir. 


Vekaletname

Tapu Sicil Müdürlüklerine alıcı ve satıcı birlikte gitmesi gerekiyor. Eğer tüm işlemler emlakçı veya tam yetkili kılınan kişi tarafından yapılacaksa önceden düzenleme şeklinde hazırlanmış vekaletname verilmelidir.


2014 tapu harcı nasıl hesaplanır?


Geri Dön