19 / 04 / 2024

Tapu ipotek harcı 2018!

Tapu ipotek harcı 2018!

Bir kimsenin talebi üzerine süresi, miktarı, faizi ve ipotek derecesi belirtilerek tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenerek yapılan ipotek işlemi için harç ödemesi yapılıyor. Peki, tapu ipotek harcı 2018 ne kadar?



İpotek, bir kimsenin talebi üzerine süresi, miktarı, faizi ve ipotek derecesi belirtilerek tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenerek yapılıyor. 

İpotek var olan veya var olması muhtemel olan borçları güvence altına almak için tapu üzerine konuluyor. Borçlu adına tapuya ipotek koyulması için alacaklının bazı evrakları temin ederek tapu dairesine müracaat etmesi gerekiyor. 

Tapu dairesinde yapılacak bu işlem için belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Peki, ipotek için gereken belgeler nelerdir? Tapu ipotek harcı 2018 ne kadar?

İpotek için gereken belgeler: 

- İpotek edilecek taşınmaz mala ait tapu senedi 

- Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları 

- Alacaklının ve borçlunun bir adet vesikalık fotoğrafları. - Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge. 

- Eğer taraflardan biri tüzel kişi ise; ipotek tesis etmek için ticaret sicil memurluğundan alınmış yetki belgesi, imza sirküleri, vergi levhası fotokopisi, kaşe ve yetkili kişilerin kimlik belgeleri

Tapu ipotek harcı 2018

a) İpotekte sağlanan borç miktarı üzerinden binde 4,55   

b) İpoteğe dahil gayrimenkullerden birisinin çıkarılarak başkasının ithalinde veya teminat ilavesinde borç miktarı üzerinden binde 4,55   

c) Mevcut ipotek derecelerinin sonradan istenilen değişikliklerinde borç miktan üzerinden binde 2,27   (6728 sayılı Kanunun 38 inci maddesi ile eklenen hüküm. Yürürlük:09/8/2016) (Tacirler arası ipotek tesis işlemlerinde bu fıkraya göre hesaplanan harçlar yüzde elli oranında uygulanır.)


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön