19 / 04 / 2024

Tapu iptal davası sebepleri!

Tapu iptal davası sebepleri!

Taşınmazın bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan tapu iptal davasının açılabilmesi için bazı haklı nedenlerin söz konusu olması gerekiyor. Peki, Tapu iptal davası sebepleri nelerdir?



Tapu iptal davası sebepleri!

Taşınmazın bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan tapu iptal davasının açılabilmesi için bazı haklı nedenlerin söz konusu olması gerekiyor. Peki, tapu iptal davası sebepleri nelerdir?


Ortada haklı bir sebep olmaksızın yapılan; Bir tescil veya; Tescilin tadili  veya Terkini ile bir ayni haklan zedelenmiş olması halinde tapu iptal davası açılabiliyor.


Tapu iptal davaları..

1. Hesap hatası nedeniyle tapu iptal davası

Hesap hatası nedeniyle; dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalara, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.


2. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi nedeniyle tapu iptal davası

Ölünceye kadar bama sözleşmesi, bakım borçlusunun bakım alacaklısını ölünceye kadar bakıp gözetmeyi, bakım alacaklısının da bir malvarlığını veya bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstlendiği sözleşmedir. Bakım borçlusu, bakım alacaklısı tarafından mirasçı atanmışsa, ölünceye kadar bakma sözleşmesine miras sözleşmesine ilişkin hükümler uygulanır.


3. Aile konutu nedeniyle tapu iptal davası

Aile konusu şerhi kurucu değil, açıklayıcı bir şerhtir. Bu nedenle eşin rızası dışında yapılan işlemlerde üçüncü kişinin kazanımının korunup korunmayacağı onun iyiniyetli olup olmamasına bağlıdır.


4. Muris muvazaası nedeniyle tapu iptal davası

Bir sözleşmenin türünün ve içeriğinin belirlenmesinde ve yorumlanmasında, tarafların yanlıklıkla veya gerçek amaçlarını gizlemek için kullandıkları sözcüklere bakılmaksızın gerçek ve ortak iradeleri esas alınır.


5. Vekalet görevinin kötüye kullanılması nedeniyle tapu ipral davası

Vekil, vekalet verenin açık talimatına uymakla yükümlüdür. Ancak, vekalet verenden izin alma imkanı bulunmadığında durumu bilseydi onun da izin vereceği açık olan hallerde, vekil talimattan ayrılabiliyor.


Tapu iptali ve tescil davası dilekçesi örneği!



Geri Dön