19 / 04 / 2024

Tapu iptal davasını kimler açabilir?

Tapu iptal davasını kimler açabilir?

Türk hukukunda tapu iptal ve tescil davaları sıklıkla görülen davalar arasında yer alıyor. Bu tür davalarda davacı bir hakkı zedelenmiş olduğu için taşınmazın bulunduğu mahkemeye dava açabiliyor. Peki, tapu iptal davasını kimler açabilir?



Tapu iptal davasını kimler açabilir?

Ortada haklı bir sebep olmaksızın yapılan; Bir tescil veya; Tescilin tadili  veya Terkini ile bir ayni haklan zedelenmiş olması halinde tapu iptal davası açılabiliyor. 


Türk hukukunda tapu iptal ve tescil davaları sıklıkla görülen davalar arasında yer alıyor. Bu tür davalarda davacı bir hakkı zedelenmiş olduğu için taşınmazın bulunduğu mahkemeye dava açabiliyor. 


Tapu’ya ve Tapu Senedi’ne esas teşkil eden gayrimenkul üzerindeki hakların hallerini gösteren Resmi Sicillere Tapu Kütüğü, bir başka ifadeyle ‘Tapu Sicili” deniyor. 


Tapu iptal davaları, tapu sicilindeki tescilin düzeltilmesi için açılıyor. Söz konusu dava ortada haklı bir sebep olmaksızın yapılan bir tescil veya; tescilin tadili veya terkini ile bir ayni haklan zedelenmiş olunması halinde açılıyor. Peki, tapu iptal davasını kimler açabilir?


Tapu iptal davasının açılabilmesi için, bir tescil veya tescilin tadili ve terkini ile aynı hakları zedelenmiş olması gerekiyor.  Davacının, tapu iptal davasını söz konusu taşınmazın bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesinde açması gerekiyor. Davada husumet tapuda adına tescil yapılmış kişiye yöneltiliyor. 


Tapu iptali nasıl olur?

* Tapu kayıtlan getirtilir. 

* Kayıt sebepleri araştırılır.

* Taraf şahitleri dinlenir.

* Keşif yapılır. 

* Bilirkişi mütalaası alınır. 

* Sonuç olarak, hasıl olan kanaate göre karar verilir.


Tapu iptali nasıl olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön