29 / 03 / 2024

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü kentsel dönüşüm için uçak alacak!

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü kentsel dönüşüm için uçak alacak!

Kentsel dönüşüm çalışmaları ve afet riskine karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı araç ekipman altyapısını güçlendiriyor...



Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kentsel dönüşüm, kaçak yapılaşma, arazi işgalleri ve yol yapım çalışmalarında kullanılmak üzere yeni bir uçak alıyor. 1972 ve 1990 model iki uçakla hava fotoğrafı çeken genel müdürlük alacağı yeni uçakla 20 santimetre sapmaya kadar ölçekli hava fotoğrafı çekebilecek. Bu fotoğraflar kentsel dönüşümün yanı sıra deprem ve sel felaketlerinin önlenmesine ilişkin çalışmalarda talep edilen kamu kurumlarına verilecek. Arazide yetiştirilen bitki örtüsüne kadar bilgi verecek yeni uçak ile dönemsel fotoğraf çekilerek gecekondulaşma başta olmak üzere kaçak yapılaşma ile de mücadele edilecek. Gelişmiş teknolojilere sahip uçakla herhangi bir deprem ve sel felaketi gibi durumlarda da afetlere de acil müdahale edilmesi planlanıyor. Kalkınma Bakanlığı'nın onayının ardından ihale süreci başlayacak. Uçağın maliyetinin 7 milyon dolar civarında olacağı hesaplanıyor. Talep edilmesi halinde hava aracı belediyeler ve valiliklere de hizmet verebilecek. Bakanlık kaynakları mahalli idarelerin her yıl 50-60 milyon doları uydu fotoğrafı için yurtdışına para ödediğine dikkat çekerek belediyeleri önemli bir yükten kurtaracaklarını belirtiyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uçak alma isteği Kalkınma Bakanlığı'na iletilirken Başbakanlık, da bu talebe sıcak yaklaştığı ifade ediliyor. Edinilen bilgilere göre yeni uçağın alınmasının ardından yüksek maliyet sebebiyle hangarda bekletilen ve uçuş yaptırılmayan 1972 model uçağın eğitim amaçlı olarak kullanılması planlanıyor. Bu kapsamda Türk Hava Kurumu Üniversitesi ile de görüşmeler yürütülüyor. Uçağın alınması halinde Türkiye'nin her türlü veride kullanılabilecek hava haritalarının güncelleneceğini aktaran üst düzey bir yetkili, "20-30 cm hassasiyetle ortofoto haritası geliştiriyoruz. Her türlü alanda kullanılabiliyor. Ürün tespitinden orman alanlarına kadar elde edilen haritalardan yararlanmak mümkün. Karayollarının da yol çalışmalarına yardımcı olacak. Onların da bizden uçuş talepleri var." diye konuştu.


Farklı zamanlarda çekilecek hava fotoğrafları ile inşaatlar adım adım izlenirken elde edilen gelişmelerin ardından kentsel dönüşüm süreci masaya yatırılacak. Yeni uçaklar ile arazi değişimlerinin yanı sıra kaçak yapılar da ortaya çıkarılacak. Üç yıldır uçak alınması yönünde talepleri olduğuna dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri mahalli idarelerin de iş yükünün hafifleyeceğini kaydetti.



Zaman/Ercan Baysal


Geri Dön