29 / 03 / 2024

Tapu kaydı vekaletnamesiz alınır mı?

Tapu kaydı vekaletnamesiz alınır mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunu sorduğu '' Tapu kaydı vekaletnamesiz alınır mı? '' sorusunu yanıtladı. İşte Heper'in o yazısı...



Avukatım, istifasından sonra 15 günü de geçirerek tapudan benim adıma olan tapu kaydını vekaletname sunmadan almıştır. Bu suç değil mi? Mahkeme hakiminden suç duyurusu yapmasını isteyebilir miyim?




Okuyucumun sözünü ettiği olayı biraz tereddütle karşıladım. Tereddüt edişimin nedeni, "istifadan sonra ve tapuda vekalet ibraz etmeden" demesi. Bu ifadeye dikkat etmek lazım. Tapu daireleri ancak ilgilisine örnek verir. Şayet vekil tapu dairesinde işlem yapacak ise tapuda işlem yapma yetkisini içeren özel hazırlanmış vekaletname ile bunu yapabilir. Yani tapuda işlem yapmak bu kadar sıkı kurallara bağlanmışken bir avukatın vekaletname bile ibraz etmeden size ait belge alması mantıklı gelmiyor. 


Üstelik bu herhangi bir şahıs değil, bir avukat. Üstelik mahkeme dosyasına ibraz etmiş diyorsunuz ya. İşte benim % aklıma başka şeyler getiriyor. Acaba meslektaşım dosyada görevli iken mahkemeden, tapu kayıtlarının getirtilmesini istedi de, mahkeme de bu talebe göre tapu kayıtlarını getirtip dosyasına koydu ise bu size eski avukatın gidip eli ile aldı getirdi izlenimi yaratmış olmasın. Zira hadi diyelim ki meslektaş vekaletsiz bu işi yapmak istedi, tapu müdürlüğü bunu yapmaz. Yani yapılmış bir iş var ise bu ancak yukarıda tahmin olarak söylediğin şekilde yapılabilir. 


Ancak şayet meslektaşım yetkisini aşarak birtakım'ğGyen sarsıcı işler yaptı ise ve bunlar suç teşml ediyor ise sizin de doğrudan doğruya cumhuriyet savcılığına şikayete hakkınız vardır. 


Geri Dön