25 / 04 / 2024

Tapu masrafları 2017!

Tapu masrafları 2017!

TBMM'de kabul edilen Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile tapu masrafları oranlarının değişeceği gündemde. Peki, yeni tapu masrafları 2017 ne kadar olacak?



Tapu dairesinde yapılan tüm işlemler için taraflar belli oranlarda masraf ödemek zorunda kalıyor. Bu işlem ve masrafların başında tapu devir ve bağış işlemleri için yapılan tapu harcı geliyor.


Son günlerde Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile tapu masrafları oranlarının değişeceği gündemde.


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen Düzenleme kapsamında Bakanlar Kurulu tapu harcı oranını, gayrimenkullerin türleri, gayrimenkul sertifikası karşılığı edinimi, sınıfları, büyüklükleri, bulunduğu yer ve vergi değerleri itibarıyla birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere, bir katına kadar artırmaya, onda birine kadar indirmeye yetkili olacak.  Kurul, henüz yetkisini kullanmadığı için mevcut oranlarda masraf kesintisi yapılacak.


Mevcut tapu masrafları 2017

Tapu harcı; Tapu satış bedeli üzerinden tapu harcı olarak binde 20 oranında ödeme yapılıyor. Alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödediği için toplamda binde 40 oranında harç ödenmiş oluyor.


Tapu döner sermaye bedeli; Tapu satış harcının yanı sıra tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekiyor. 2017 yılında bu masraf 90,50 TL olarak tahsil ediliyor.


Tapu harcı eksik ödeme cezası 2017

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.


Tapuda satış işlemi gereken belgeler 

Satıcıdan istenenler

- Tapu aslı veya fotokopisi

- 1 Resim

- Nüfus Cüzdanı aslı ve 1 adet fotokopisi

- Vergi borcu yoktur yazısı 

- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname 

 

Alıcıdan istenenler

- 2 Resim

- Nüfus Cüzdanı aslı ve 1 adet fotokopisi

- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname 




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön