24 / 04 / 2024

Tapu şerhi nasıl konur?

Tapu şerhi nasıl konur?

Tapuya şerh ettirme; tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması anlamına geliyor. Peki, tapu şerhi nasıl konur? Tapuya şerh koymak için ne gerekir?



Tapu şerhi nasıl konur?

Tapuya şerh ettirme; tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile  belirtme yapılması anlamına geliyor. Şerh, tapu sicilinde yer alan şerhler bölümüne yazılıyor.


Kanunda sayılmış kişisel haklar ve tasarruf yetkisini kısıtlayan veya yasaklayan şerhler, geçici tescil şerhleri ile kanunlarda öngörülen diğer hususlar yazılır ve bu şerhler herkese karşı ileri sürülebilir. 


Örneğin; önalım hakkı (şufa), geri alım hakkı (vefa), satış vaadi, aile konutu şerhi vb. gibi haklar tapuya şerh edilebiliyor. 


Peki, evinizin tapusuna aile konutu şerhi koymak istediğinizi düşünelim. Tapu şerhi nasıl konur?


Aile konutu,  eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yaşantısına buna göre yön verdiği, acı ve tatlı günleri içinde yaşadığı, anılarla dolu bir mekân olarak tanımlanıyor.


Aile konutu şerhi için gerekli belgeler arasında kimlik belgesi ve aile cüzdanı yer alıyor. Aile konutu şerhi konulduktan sonra, bu ev üzerindeki tasarruf haklarında kısıtlamalar oluyor. 



Aile konutu şerhi boşanma ile kalkar mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön