29 / 03 / 2024

Tapu tahsis belgesi ile mülkiyet hakkı nasıl kazanılır?

Tapu tahsis belgesi ile mülkiyet hakkı nasıl kazanılır?

Tapu tahsis belgesi ile mülkiyet hakkı nasıl kazanılır? Bunun için gerekli olan şartlar nelerdir? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız bu konuyla alakalı haberimizde detaylı bilgiler sunuyoruz..



Tapu tahsis belgesi ile mülkiyet hakkı nasıl kazanılır?


Tapu tahsis belgesi; 1984 tarihli 2981 sayılı "İmar Ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 sayılı İmar Kanunun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun" ve alt düzenlemeleriyle birlite hukuksal bir anlam kazanıyor.


Tapu tahsis belgesi, kişiye mülkiyet değil kullanım hakkı sağlıyor. Bu durumda tapu tahsil belgesi ile mülkiyet hakkı nasıl kazanılır? İşte sorunuzun cevabı..


Tapu tahsis belgesi ile mülkiyet hakkını kazanabilmek için öncelikle usulüne uygun bir tapu tahsisi belgenizin bulunması gerekiyor. Tahsise konu yerde "imar planı" veya "ıslah imar planı" yapılmış olması, yani; tahsis yapılan kişilere verilen yerlerin imar planlarında bağımsız parsel haline gelmiş ve bağımsız tapuların oluşturulmuş olması şartı aranıyor. İmar uygulamalarının yapılmadığı bir yerde ilgili adına mülkiyet hakkının tescilinin "ifa imkansızlığı" gerekçesi ile mümkün olmadığı kabul ediliyor. Ayrıca,  bu belgenin konusu olan arsa-arazi ile ilgili mali yükümlülüklerin hak sahibi kişi tarafından yerine getirilmesi şartı da koşuluyor.


Tapu tahsis belgesi ile elde edilen şahsi hak; tapu senedi ile elde edilen ayni nitelikteki mülkiyet hakkı gibi mirasçılara intikal etmektedir. Ayrıca, hak sahibi bu hakkını başka kişilere devredilebiliyor.



Tapu tahsis belgesi ne demektir?

Tapu tahsis belgesinin tapuya çevrilmesi!

Tapu tahsis belgesi tapu yerine geçiyor mu?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön