25 / 04 / 2024

Tapu takas harcı cezasını kim öder?

Tapu takas harcı cezasını kim öder?

Tapu takas harcı, Tapu Müdürlüklerinde gerçekleştirilen bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Peki, yanlış ya da eksik ödenen tapu takas harcı cezasını kim öder?



Tapu takas harcı cezasını kim öder?

Tapu takas harcı, Tapu Müdürlüklerinde gerçekleştirilen bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Malın malla değişimine, aynı değişim veya tapuda takas deniyor. 


Tapu takas işlemlerinde, malların aynı değerde olup olmaması önem teşkil etmiyor. Ancak bu hususa Tapu Müdürlükleri karışamıyor. Bu durumlarda tarafların kendi aralarında anlaşma sağlaması gerekiyor.


Trampa işlemleri ile ilgili genel hükümlere Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor. Kanun hükümlerine göre, tapu takas işlemlerinde, satışa ilişkin hükümler uygulanıyor.


Tapu alım satım işlemlerinde olduğu gibi, tapu takas işlemlerinde de, tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilen işlemler karşılığında  her iki taraftan ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil ediliyor.


Tapu takas işlemlerinin tescil edilebilmesi için gereken belgelerin eksiksiz olarak temin edilmesi gerekiyor. Bu belgeler arasında, takas yapılacak malların tapu veya ruhsatları gerekiyor. Daha sonra ise fotoğraflı kimlikler isteniyor.  Peki, tapu takas harcı cezasını kim öder?


Doğru ve tam ödenmeyen tapu takas harçları taraflardan ayrı ayrı cezalı olarak tahsil ediliyor. 



Gayrimenkul trampa sözleşmesi örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com




Geri Dön