28 / 03 / 2024

Tapu takas sözleşmesi sözleşme öncesi bilgi formu!

Tapu takas sözleşmesi sözleşme öncesi bilgi formu!

Tapu takas sözleşmesi sözleşme öncesi bilgi formu, mesafeli sözleşmenin kurulmasına yönelik işlemleri hakkında bilgi ve işleyiş esaslarını açıklıyor. İşte tapu takas sözleşmesi sözleşme öncesi bilgi formu...



Tapu takas sözleşmesi sözleşme öncesi bilgi formu!

Tapu takas gayrimenkul alım satım işlemi için kayıt açılırken, tapu takas sözleşmesi sözleşme öncesi bilgi formunun okunması ve "okudum" şıkkının işaretlenmesi gerekiyor.


Tapu takas sözleşmesi sözleşme öncesi bilgi formu, mesafeli sözleşmenin kurulmasına yönelik işlemleri hakkında bilgi ve işleyiş esaslarını açıklıyor. 


TAPU/TAKAS SÖZLEŞMESİ SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU


Sözleşme Öncesi Bilgi Formunun amacı, 31 Ocak 2015 tarih ve 29253 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Finansal Hizmetlere İlişkin Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği”nin 5 inci maddesi ile 27 Haziran 2014 tarih ve 29043 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı İle Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Yönetmelik”in 30 uncu maddesi uyarınca, İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. tarafından sunulan hizmete ilişkin mesafeli sözleşmenin kurulmasına yönelik iradenizi açıklamadan önce aşağıda belirtilen hususlarda tarafınızı bilgilendirmektir.


1. Hizmet Sağlayıcıya İlişkin Bilgiler

Unvan: İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Bundan böyle Takasbank olarak anılacaktır.)


Faaliyet konusu: 5411 sayılı Bankacılık Kanununun kalkınma ve yatırım bankaları ile ilgili hükümleri, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili diğer düzenlemelere uygun olarak merkezi takas hizmeti, merkezi karşı taraf hizmeti, saklama, piyasa işletimi, ödeme, transfer ve mutabakat sistemleri kurulması ve işletilmesi ile bankacılık hizmetleri başta olmak üzere finansal hizmetlerin icrası.


Adres: Merkez Mahallesi, Merkez Caddesi No:6 34381 Şişli/İSTANBUL

MERSİS numarası: 0***********0015

Telefon: 0212 315 23 63 / 0212 315 23 64

Faks: 0212 315 25 26

Elektronik posta: [email protected]

Web: www.taputakas.com.tr


2. Finansal Hizmetin Nitelikleri

Takasbank ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) arasında 27.11.2014 tarihinde imzalanan “Takasbank ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arasında Veri Erişim, Paylaşım ve Kullanım Esaslarına Dair Protokol” (Protokol) ile TKGM nezdinde gerçekleştirilen alım satım işlemlerinde, alım satım bedelinin güvenli bir yöntemle el değiştirmesini sağlayacak sistemin Takasbank tarafından kurulması ve işletilmesi için taşınmazların devrinin gerçekleştiğine dair verilere, Tapu ve Kadastro 

Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden Takasbank’ın erişim, paylaşım ve kullanımına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. 


Söz konusu Protokol esas alınarak Takasbank tarafından devreye alınan sistem ile, TKGM bünyesinde gerçekleştirilecek gayrimenkul mülkiyetinin devri işlemlerinde, hem Alıcı’nın hem de Satıcı’nın Takasbank’tan birlikte talep etmesi şartıyla, TAKBİS’te yer alan verilere göre mülkiyet devrinin tapu kütüğüne tescilinin gerçekleştiği bilgisinin Takasbank’a ulaşmasını müteakip, alım satıma konu gayrimenkulün satış bedelinin tamamının ya da Alıcı ve Satıcı tarafından belirlenen kısmının nakdi olarak Satıcı’nın hesabına transfer edilmesi, bu site üzerinden imzalaması gereken “Tapu/Takas Sözleşmesi” (Sözleşme) hükümleri çerçevesinde sağlanacaktır.


Sözleşme onaylanmadan önce bu formun okunması zorunludur. Sözleşme Öncesi Bilgi Formu okunarak “SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMUNU OKUDUM,

KABUL EDİYORUM” butonu tıklanmalıdır.


Tarafların, Takasbank tarafından sunulan hizmetten yararlanmak için Sözleşmeyi okuyarak “SÖZLEŞMEYİ OKUDUM, KABUL EDİYORUM” butonuna tıklamaları gerekmektedir. Kabul beyanı, Takasbank kayıtlarına geçtiği anda Sözleşme kurulmuş ve yürürlüğe girmiş olacaktır.


Taraflar, Sözleşme Öncesi Bilgi Formu ve Sözleşmeyi onaylamakla bu belgeleri okuduklarını, anladıklarını ve Sözleşme Öncesi Bilgi Formu ile Sözleşmede yer alan kuralları gayri kabili rücu olarak kabul etmiş olduklarını kabul, beyan ve taahhüt ederler.


3. Ücretler

Takasbank’ın Sözleşme kapsamında vereceği hizmetten yararlanmak amacıyla

Sözleşmeyi imzalayan her Alıcı ve Satıcı hizmet bedeli olarak ayrı ayrı 70.-TL’yi (Yetmiş Türk Lirası) Takasbank’ın TR33 0013 2000 0000 0000 0240 45 IBAN numaralı hesabına ödemek zorunda olup, hizmet bedeli yatırılmadığı sürece işlemler gerçekleştirilmeyecektir. Söz konusu hizmet bedelinin Alıcı ve Satıcı tarafından her hâlükârda TKGM nezdinde tescil işlemi gerçekleşmeden önce yatırılması zorunludur. Hizmet bedeli, sadece Alıcı ve Satıcı’nın kayıt girişi sırasında bildirdikleri hesaplarından transfer edilmelidir. Takasbank tarafından yapılan kontroller neticesinde, Takasbank sisteminde kayıtlı hesap bilgileri ile gönderilen hesap numarası ve T.C. Kimlik Numaraları/Vergi Kimlik Numaraları uyuşmuyor ise 

gönderilen meblağ, EFT sistemi TCMB tarafından kapatılmamış ise aynı gün itibarıyla otomatik olarak iade edilir.


4. Transfere İlişkin Bilgiler

TAKBİS üzerinden mülkiyet devrinin tescilinin gerçekleştiği bilgisine ulaşılmış ve Alıcı ile Satıcı’nın sisteme girmiş olduğu bilgiler ile TAKBİS üzerindeki bilgilerin tamamı eşleşmiş ve ödenmesi gereken ücretler ile Alıcı tarafından gönderilmesi gereken meblağ Takasbank sistemine bildirilen hesaplar üzerinden Takasbank’ın TR33 0013 2000 0000 0000 0240 45 IBAN numaralı hesabına transfer edilmiş ise Alıcı tarafından gönderilen meblağ Takasbank tarafından Satıcı’nın hesabına gönderilir. TAKBİS üzerinden mülkiyetin tescilinin gerçekleştiği bilgisi Takasbank’a ulaştığında EFT son saati geçmemiş ise, söz konusu meblağ aynı gün itibarıyla Satıcı’nın kayıt esnasında Takasbank’a bildirdiği hesabına gönderilir. Aksi takdirde gönderim işlemi takip eden ilk iş günü gerçekleştirilir. Taraflara işlemin gerçekleştiği bilgisi SMS ve kayıt esnasında bildirilmişse e-posta ile yapılır.


5. Cayma hakkı:

a) Alıcı ve Satıcı’nın Takasbank sistemine girmiş oldukları bilgiler eşleşmemiş ancak Alıcı tarafından Satıcı ile üzerinde anlaştıkları meblağ gönderilmiş ise Alıcı, Takasbank sistemine girmiş olduğu kaydı iptal etmek suretiyle cayma hakkını kullanabilir. Bu durumda, Alıcının Takasbank’a göndermiş olduğu meblağ, Alıcı tarafından iptal işleminin yapıldığı tarih itibarıyla iade edilir.


Alıcı tarafından kayıt iptalinin yapıldığı an itibarıyla EFT son saati (17:15) geçmiş ise, takip eden ilk iş günü iade işlemi gerçekleştirilir. Alıcı ve Satıcı, SMS ve kayıt esnasında bildirilmişse e-posta ile bilgilendirilir.


b) TKGM nezdinde mülkiyet devri için gerekli tescil işlemi gerçekleşmeden önce Alıcı ve/veya Satıcı harç yatırdıkları tarihten itibaren 30 gün içinde tapu harcını iptal ettirmek kaydıyla cayma hakkını kullanabilirler. Bu durumda, Alıcı tarafından yatırılan meblağ harç iptali bilgisinin Takasbank’a ulaştığı gün itibarıyla Alıcıya ait hesaba iade edilir. Harç iptal bilgisi EFT son saati geçtikten sonra (17:15) Takasbank’a ulaşmışsa iade işlemi takip eden ilk iş günü gerçekleştirilir. Yapılan iade işlemine ilişkin bildirim Alıcı ve Satıcı’ya SMS ve kayıt esnasında bildirilmişse e-posta ile yapılır. Bu şekilde cayma hakkını kullanacak olan taraf bu hakkını kullanmak için tapu harcını iptal 

ettirdiğine ilişkin bildirimlerini Takasbank’ın yukarıda belirtilen adres, telefon ya da e-posta adresine yapabilir.


TKGM nezdinde mülkiyet tescili gerçekleştikten sonra cayma hakkı kullanılamaz.


Alıcı veya Satıcı cayma hakkını kullanmış olsa bile Tapu/Takas Sözleşmesi kapsamındaki hizmetler ile ilgili olarak Takasbank tarafından yapılan masrafları ödemekle yükümlüdür. Takasbank, Sözleşme konusu hizmet ile ilgili olarak yapmış olduğu masrafları (GSM şirketine ödenen SMS ücreti, TCMB’ye ödenen EFT mesaj ücreti ve sistem kullanımından kaynaklanan diğer ücretler) Alıcı ve Satıcı’nın Takasbank nezdindeki hak ve alacaklarından takas ve mahsup hakkına sahiptir. Söz konusu masraflar hesaplanırken üçüncü taraflara yapılan ödemelerde kullanılan ücret tarifeleri esas alınır.


6. Sözleşmenin Sona Ermesi:

Alıcı ve Satıcı ile Takasbank arasında akdedilen Tapu/Takas Sözleşmesi, tarafların Sözleşme konusu yükümlülüklerini yerine getirmesi veya cayma hakkını kullanması ya da TKGM nezdinde tescil işlemi gerçekleşmeden önce Alıcı’nın Takasbank’a yatırmış olduğu meblağın Sözleşme hükümleri çerçevesinde iade edilmesi gereken durumların varlığı halinde, iade işleminin Takasbank tarafından yapılması ile sona erer. Takasbank, Alıcı ve/veya Satıcı’nın Sözleşme konusu yükümlülüklerini gereği gibi yerine getirmemesi nedeniyle ya da Sözleşme kapsamında yaptıkları işlemlerde 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve diğer mevzuat hükümlerine aykırılık bulunduğu kanaatine ulaştığında, Sözleşmeyi tek taraflı olarak feshederek işlemi gerçekleştirmeme hakkını haiz olup, Alıcı ve Satıcı Takasbank’ın kararına karşı herhangi bir itiraz ileri süremeyeceklerini peşinen kabul etmişlerdir. Bu durum SMS ve kayıt esnasında bildirilmişse e-posta ile Alıcı ve Satıcı’ya bildirilir. Sözleşmenin Takasbank tarafından bu nedenlerle feshedilmesi halinde, Alıcı tarafından gönderilen meblağ iade edilir. Alıcı ve Satıcı’nın Takasbank’a yatırmış oldukları hizmet bedeli iade edilmez. 


Online tapu takas işlemleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön