19 / 04 / 2024

Tapuda 750 milyon TL'lik vurgun engellendi!

Tapuda 750 milyon TL'lik vurgun engellendi!

Türkiye genelinde 2020'de  tapu memurlarının dikkati sayesinde 750 milyon TL'lik vurgunun önüne geçildi. 



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkilileri,  taşınmazlarla ilgili maliklerin isteğiyle ya da istek dışı gerçekleşecek herhangi bir işlem sonucunda vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; , Genel Müdürlük tarafından e-Devlet üzerinden beyan edilen güncel cep telefonu numarasına SMS yoluyla bilgilendirme yapılıyor. Bu uygulama vatandaşların mağdur edilmesinin önüne geçiliyor. Ek olarak Genel Müdürlük, tapu müdürlüklerindeki işlemlerin hızlandırılmasına yönelik vaat eden yetkisiz kişilere de itibar edilmemesi konusunda uyarıyor.

Sahte kimlikle dolandırıcılık girişimi

Ülke genelinde 2020'de sahtecilik girişiminde bulunan çok sayıda kişi, tapu personelinin dikkati sayesinde ele geçirildi. Bu çalışmalar dahilinde ilk olarak 30 Ocak 2020'de Bursa'nın Mudanya ilçesindeki 7 milyon 500 bin lira değerindeki arsanın sahte kimlikle düzenlenen vekaletnameyle satılmaya çalışılması, Mudanya Tapu Müdürlüğü personelinin mal sahibine ulaşması üzerine önlendi. Sahtecilik girişiminde bulunan kişiler, emniyet müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı.

Mal sahibi adına düzenlenmiş vekaletnamede kullanılan nüfus cüzdanındaki fotoğrafın şüphe uyandırmasıyla ilgili nüfus müdürlüğü ile görüşülerek, nüfus cüzdanının sahte olduğu ortaya çıktı. Konu adli makamlara ve emniyet birimlerine haber verilerek sahtecilik girişimi yapanlar gözaltına alındı.

Milas Tapu Müdürlüğü personeli de durumdan şüphelenerek, işleme konu gayrimenkulun maliki durumundaki şirketin temsilcilerini aradı. İşlemin, şirket temsilcilerinin iradesiyle geçekleştirilmediği ortaya çıktı. Sahtecilik girişiminde bulunanlar gözaltına alındı.

"Dublörlü" dolandırıcılık girişimi

 Ağustos 2020'de dolandırıcılar Kocaeli'nin ilçesi Kandıra'daki 800 bin liralık arsayı satmak için sahte kimlik ve dublörle, Kastamonu'daki noterden vekalet çıkardı. İşleme konu olan gayrimenkulun malikinin ikameti Kandıra olduğu halde başka bir şehirden vekaletname düzenlemiş olması, Kandıra Tapu Müdürlüğü personelinin dikkatinden kaçmadı.

Tapuda 750 milyon TL lik vurgun engellendi!

İlgili noterliğin onay vermesine rağmen vekaletnamedeki fotoğraf ile edinim evraklarındaki fotoğraf arasında benzerlik olmamasında dolayı şüphelenen personel, nüfus müdürlüğü ile irtibata geçti. Noterden vekaletin sahte nüfus cüzdanı ve dublör kullanılarak alındığının ortaya çıkması üzerine konu adli makamlara bildirildi.

Tapuda 750 milyon TL lik vurgun engellendi!

Kimlik bilgileri benzerliğiyle dolandırıcılık girişimi

Tuzla Tapu Müdürlüğünde 150 bin lira değerindeki gayrimenkul için, adı, soyadı ve anne baba adı, taşınmaz maliki ile aynı olan bir başka kişi tarafından verilen vekaletname ile satış işlemi yapmaya başladı. İnceleme esnasında mal sahibi ile vekalet veren kişinin doğum tarihleri ile nüfusa kayıtlı oldukları il, ilçe, mahalle bilgilerindeki farklılıkların dikkati çekmesi üzerine, sahtecilik girişimi yapan kişiler ele geçirildi. Dolandırıcılar bu kez de Sakarya'nın Arifiye ilçesindeki 500 bin lira değerinde bir taşınmazı satmak için harekete geçti. Satış işlemi esnasında t​​​​​​aşınmaz maliki adına düzenlenen veraset belgesi, tapu personelini kuşkulandı.

Bahse konu olan veraset belgesinin alındığını iddia edilen noterlik ile görüşen personel, söz konusu tarih ve yevmiye numarasının, araç satışına ilişkin işleme ait olduğunu öğrendi. Dolandırıcılık yapmaya kişiler gözaltına alındı. 

Tapuda 750 milyon TL lik vurgun engellendi!

Sahte vekaletname ile dolandırıcılık girişimi önlendi

Büyükçekmece Tapu Müdürlüğü yetkisine sahip olan 5 milyon liralık gayrimenkullerin satışı için Tekirdağ'daki Saray Tapu Müdürlüğüne başvuru yaptı. İşlemde kullanılan vekaletnameden şüphelenen tapu memuru mal sahibi ile görüşme gerçekleştirdi. 

Mal sahibinin böyle bir vekalet vermediğini söylemesi üzerine  konu Saray Tapu Müdürlüğüne bildirilerek, sahtecilik girişimi yapan kişiler için Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Müdürlük tarafından yapılan incelemede, vekaletnamenin sahte olduğunun anlaşılması üzerine sahtecilik girişiminde bulunanlar gözaltına alındı. Diğer yandan yandan geçtiğimiz sene, Seferihisar, Büyükçekmece, Arnavutköy, Fatih, Kartal, Ayvacık, Didim ve Niğde tapu müdürlüklerinde yaşanan benzer sahtecilik girişimleri de tapu müdürlerinin dikkati sayesinde engellendi. Buna göre; 2020'de Türkiye genelinde toplam 750 milyon liralık tapu dolandırıcılığının önüne geçildi.

Tapuda online dönem!


Geri Dön