18 / 04 / 2024

Tapuda hisse devri masrafları 2016!

Tapuda hisse devri masrafları 2016!

Hisseli tapuların devri için, tüm hissedarların onay vermiş olması gerekiyor. Hisse devri için ise yine diğer hissedarların önalım hakkını kullanıp kullanmayacakları soruluyor. Peki, hisse devri masrafları 2016 ne kadar tutar?



Gayrimenkullerin kime hangi oranda ait olduğu, tapu belgeleri üzerinde belirtiliyor. Tapu belgelerinin kayıtları Tapu Müdürlüğünde tutuluyor.


Kimi taşınmaz malların sahibi tek olabilirken, kimi taşınmaz malların sahibi birden fazla olabiliyor. Bu tapular hisseli tapu olarak karşımıza çıkıyor.


Hisseli tapuların devri için, tüm hissedarların onay vermiş olması gerekiyor. Hisse devri için ise yine diğer hissedarların önalım hakkını kullanıp kullanmayacakları soruluyor.


Peki, tapu hisse devri için ne gerekir? Tapuda hisse devri masrafları 2016 ne kadar tutar?


Hisse devri için gerekenler

- Temlik edilecek paya isabet eden veraset ve intikal vergisi ilişiğinin kestirildiğine dair vergi dairesinden alınmış belge.

- Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,

- İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.


Tapuda hisse devri masrafları 2016

Hisse devri eğer bedelli olarak yapılıyorsa; satış bedeli üzerinden binde 20 oranında; hem alıcıdan hem de satıcıdan harç tahsil ediliyor. 


Eğer hisse bağış yolu ile devrediliyorsa taşınmazın değeri üzerinden binde 68,31 oranında harç ödemesi yapılıyor.


Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.  2016 yılında döner sermaye bedelleri 87,25 TL olarak tahsil ediliyor.


Tapu harcı eksik beyan cezası 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön