19 / 04 / 2024

Dükkan tapu devri masrafları 2016!

Dükkan tapu devri masrafları 2016!

Dükkan tapu devir işlemleri, alıcı ve satıcının tapu dairesine müracaat etmesi ile başlıyor. Peki, dükkan tapu devri için gerekli belgeler nelerdir? Dükkan tapu devri masrafları 2016 ne kadar?



Dükkan tapu devri masrafları 2016!

Dükkan tapu devir işlemleri, alıcı ve satıcının tapu dairesine müracaat etmesi ile başlıyor. Bu işlemler için öncelikle tapu dairesinden randevu alınıyor.


Randevu günü ve saatinde gerekli belgelerin de temin edilerek tapu dairesinde bulunulması gerekiyor. Dükkan tapu devri için gereken belgeler ile ödenecek masraflar şu şekilde;


Şahıslarda tapuda satış için gerekli evraklar

- Tapu Aslı veya Fotokopisi

- Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, Pasaport, Avukat Kimliği

- 4203/5211 Sayılı Yasalara tabii gerçek kişiler için Türk Vatandaşlığından çıkma belgesi(pembe kart/mavi kart) ile uyruğuna geçtiği ülke resmi makamlarınca verilmiş kimlik belgesi zorunludur. Bu belgelerin dışında ki ehliyet, memur, sigorta v.s. kimlikleri geçerli sayılmaz.

- Ayrıca belgesinde bulunmasa dahi tüm tapu işlemlerinde gerçek kişilerin TC Kimlik numaralarının, Tüzel kişilerde vergi kimlik numarasının ibrazı zorunludur.

- İşlem yasal temsilci aracılığıyla yapılacaksa alıcı veya satıcının vekilinin Düzenleme şeklinde hazırlanmış vekaleti, vasi ise vasi kararı istenir

- Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6X4 cm ebadında orijinal fotoğraf olmalıdır.Renkli fotokopiler kabul edilmez. Satıcıdan 1 adet, alıcıdan 2 adet,


Tüzel kişilerde tapuda satış için gerekli evraklar

- Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi şirketlerin Ticaret Sicil Memurluğunca düzenlenmiş, taşınmaz mala ilişkin satışlarda yetkinin ve yetkililerin kimlik bilgilerinin açıkça yer aldığı yetki belgesi, ilgili sanayi ve ticaret odası müdürlüğünden tasdikli olarak alınır. işlemin yapıldığı yıla ait olmalıdır.

- Şirket vergi levhası aslı ve örneği, son yönetim kurulu seçiminin bulunduğu sicil gazetesi örneği,

- Şirket yetkilisinin imza sirküleri,

- Şirket adına satışta bulunacak vekil ise düzenleme şeklinde yapılmış vekaletin aslı,

- Söz konusu gayrimenkul’ün ilgili belediyeden alınmış harca tabi rayiç değer ve vergi borcu yoktur yazısı.


Dükkan tapu devri masrafları 2016

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanır.

 

“Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade eder. Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekir. 


Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekecektir.


İşyeri devir masrafları arasında döner sermaye bedeli de yer alıyor. 2016 yılında bu bedel 87,25 TL olarak; İlave hizmet bedeli ise 11,75 TL olarak tahsil ediliyor.


Tapu dairesi satış işlemleri!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön