19 / 04 / 2024

Tapuda indirim sektörün yüzünü güldürdü!

Tapuda indirim sektörün yüzünü güldürdü!

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan tapu harcında indirim müjdesi ev almayı düşünenler için ilaç gibi geldi. İMFED Başkanı Ziya Dağlıer, Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır ve İZEMDER Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.



Gayrimenkul sektörünün ve ev almayı düşünenlerin merakla beklediği tapu harcı indirimi devreye girdi.


Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile şimdiye kadar binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül’e kadar binde 15’e düşürüldü. Bugüne kadar 500 bin liralık ev alırken hem alıcı hem satıcı 10’ar bin lira tapu harcı ödüyordu. Yeni düzenleme ile her iki taraf içinde tapu harcı 7 bin 500 liraya düştü. Alıcı ve satıcı toplam 20 bin yerine 15 bin lira ödeyecek. Düzenleme hem eski hem de yeni konutlar için geçerli olacak.


Alınan kararı değerlendiren sektör paydaşları kararın olumlu olduğu görüşünde birleşirken gayrimenkul sektörünün bu gelişmeden olumlu yönde etkileneceğini savundular.  İzmir  Müteahhitler Federasyonu (İMFED) Başkanı Ziya Dağlıer, kararın inşaat sektörüne olumlu yansıyacağını ve inşaat sektörünün daha da büyümesine katkı sağlayacağını belirtti. Dağlıer, teşviğin belirli bir süreyle sınırlandırılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi. Dağlıer, “Tapu harçlarının yüksek olduğunu, harçlarda indirim yapılması gerektiğini federasyon olarak yıllardan beri dillendiriyorduk. Nihayet bu talebimiz yerine getirildi. Bu kararı alan yetkililere meslektaşlarım adına teşekkür ediyorum. Ancak indirim kararı belirli bir süreyle sınırlı tutulmamalı süresiz olarak tapu harçlarında indirime gidilmelidir” dedi.



 Tapuda indirim sektörün yüzünü güldürdü!


SEKTÖR BÜYÜYOR


Teşviklerin inşaat sektörünü canlı tuttuğunu ve tüm kötü senaryolara rağmen sektörün ilerlemeye devam ettiğini hatırlatan Dağlıer, sözlerini şöyle sürdürdü: “15 Temmuz darbe girişimi ve dövizdeki artıştan dolayı olumsuz etkilenen inşaat sektörü teşviklerle canlı tutuldu. Konut satışlarında KDV indirimi, yabancıya konut satışında KDV muafiyeti, bazı inşaat malzemelerinde KDV indirimi, 20 yıl vade kampanyası, konut kredileri faizlerinin indirilmesi gibi birçok teşvik hayata geçirildi. Bu teşviklerle inşaat sektörü duraksamadan büyümeye devam ediyor. Umarım bu son teşviklerle birlikte sektörde çok daha iyi bir tablo ile karşılaşırız.”


KAYIT DIŞI SATIŞLAR ÖNLENİR



 Tapuda indirim sektörün yüzünü güldürdü!



Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır ise bu indirim teşviki ile kayıt dışı satışların azalacağı ve reel satışların ortaya çıkacağını ifade etti. Nasır, "Tapu harcı indirimini yıllardır bekliyorduk. Çok isabetli bir karar oldu. Sektöre çok olumlu yansıyacaktır. Satışların hızlanmasında da etkili olur. İndirim kararı ile birlikte sektördeki kayıt dışı satışlar azalacak ve reel satışlar ortaya çıkacaktır. Ancak bu indirim teşviği sadece belirli bir tarihle sınırlı tutulmamalı tapu harcı indirimi süresiz olmalıdır" şeklinde konuştu.


SATIŞLARI ARTTIRMAZ


Tapuda indirim sektörün yüzünü güldürdü!



İzmir Emlak Kulübü Derneği (İZEMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, tapu dairelerinde satışların gerçek değeri üzerinden gösterilip gösterilmediğine bakılması gerektiğini belirterek konu ile ilgili şunları söyledi: “Tapuda gerçek değerlerin gösterildiğini düşünürsek tapu harçlarının yüksek olması düşünülerekten binde 15’e gerilemesi olumludur. Ama vatandaş zaten gayrimenkulünü tutup gerçek değerinde değil de neredeyse dörtte bir oranında düşük gösteriyor. Burada tapu harçlarının düşmesinin reel piyasada olumlu etki yapacağını düşünmüyorum. Bunun indirilme sebebi inşaat sektöründeki yüzde 1’de olsa artış olsun diyerekten alıcının ve satıcının lehinde yapılan bir düzenlemedir. Sonuçta ne olursa olsun bir indirim söz konusu oluyor. Proje satışlarında gerçek değerlerin gösterilmesi ve gerçek değerler üzerinden 400-500 bin lira tapuya yansıdığında 20 bin lira değil de 15 bin lira tapu harcı ödeyecek. Ama bugün 500-600 bin TL’ye konut alan birisinin tapu harcının düşmesi ile konut satışlarını hızlandıracağını düşünmüyorum. Sadece ve sadece konut ve barınma ihtiyacı olanların kuruş kuruş para biriktiren insanların bunu fırsat olarak görerek 1-2 bin lira avantajımız olur diyenler üzerinde bu düşüşün bir etkisi olur. Yatırım maksatlı konut alacak insanların üzerinde etkisi olmaz. Bana göre düşüşün piyasaya yüzde 0,50 olumlu yansıyacağını, yüzde 1 bile yansımayacağını düşünüyorum.”



İlk Ses Gazetesi


Geri Dön