25 / 04 / 2024

Tapuda ipotek ne demek? İpotek ile kredi çekilir mi?

Tapuda ipotek ne demek? İpotek ile kredi çekilir mi?

İpotek konusu pek çok kişinin korkulu rüyalarından biridir. Mülklerinin üzerinde ipotek bulunan kişilerin akıllarında birtakım sorular bulunmaktadır. İşte o sorulardan en çok merak edilenler!



İPOTEKLİ TAPU SATIŞI OLUR MU?

Gayrimenkulü ev veya dükkan olabilir bu mülkleri satan kişinin kredi borcu kapanmış oluyor. Ev üstündeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin hepsinin ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alınır ve tapu devir işlemini gerçekleştirilir.

İPOTEK KOYMAK NE DEMEK? TAPUDA İPOTEK NE DEMEKTİR?

İpotek, meydana gelmiş ya da ileride doğacağı düşülen bir alacağı güvence altına almak için taşınmaz üzerinde kurulan rehin hakkı olarak tanımlanır. Teminat için taşınmaz üstünde rehin hakkı yalnızca borç ifa edilmez ise rehinli malın paraya çevrilmesi yolu ile alacağını karşılama hakkı veren sınırlı ayni hak olur.

İPOTEK İLE KREDİ ÇEKİLİR Mİ?

İpotek verilecek konutun ekspertiz değerinin yüzde 80'ine kadar kredi kullanma olanağı bulunmaktadır. Örnek verirsek; 50.000 TL'ye kadar olan krediler için 36 aya kadar, 50.001 TL olurken ve üzeri ile 100.000 TL arası kredilere de 24 aya kadar ve 100.001 TL olurken ve üzeri olan krediler için ise 12 aya kadar vade olanağı vardır.

TAPUDA İPOTEK KİMLER KOYABİLİR?

İpotek, doğmuş ya da ileride doğması olası bir borç için taşınmaz malın teminat gösterilmesi anlamına gelir. İpotek edilecek taşınmaz mal ipotek borçlusuna ait olabileceği gibi üçüncü kişi adına da kayıtlı olma durumu bulunmaktadır. İpotek işleminin tesisinde işleminin yapılabilmesi adına İpoteğe konu taşınmaz mal tapuda kayıtlıdır.

İPOTEKLİ TAPU BOZULUR MU?

İpotekli mülkün devri, aksi açıklanmadıkça, belirtilmedikçe borçlunun sorumluluğunda bir değişiklik olmamaktadır. Yeni mal sahibi borcu yüklendiğinde alacaklı, kendisine başvurma hakkını saklı tuttuğunu bir sene içerisinde yazılı olarak önceki borçluya bildirmez ise borçlu borcundan kurtulmuş olmaktadır.


Geri Dön