26 / 04 / 2024

Tapuda miras sorgulama nasıl yapılır? Miras kalan evi üzerine alma süresi ne kadardır?

Tapuda miras sorgulama nasıl yapılır? Miras kalan evi üzerine alma süresi ne kadardır?

Tapuda miras sorgulama işlemine dair detaylar pek çok kişi tarafından sorgulanmaktadır. İşte bu konuda sorulan sorular!



KARDEŞLER ARASINDA MİRAS PAYLAŞILMAZSA NE OLUR?

Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz eder ise çoğunluğun talebine bakılmaktadır. Kardeşler arasında miras paylaşımında anlaşmazlık yaşanırsa çoğunluğun talebi ile miras hakları satış yolu ile eşit paylaşılabilir. Satış yolu ile düzenlemelerde satış değeri ve itirazlar miras davasının süresini uzatabilme hakkı bulunmaktadır.

TAPUDA MİRAS SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Tapuda miras sorgulama işlemi ilk olarak E-devlet üzerinden yani internet adresine girilerek, T.C kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapılması gerekmektedir. İkinci yol olarak da anasayfa üzerinden arama butonuna "Veraset İlamı Sorgulama" yazmanız da yeterli olur.

BABADAN KALAN EV NASIL SATILIR?

Miras kalan evin, konutun satışı için her varisin nüfus cüzdanı fotokopisi ve veraset belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir. Bunlara ek olarak da hissedarlardan 65 yaş üzerinde olan var ise bu kişilerin akli denge durumu için rapor alınması şartı bulunmaktadır. Tapu devir işlemi için tapu harcı ve döner sermaye bedeli yatırılarak satış işlemi sonlanır.

MİRAS KALANEVİ ÜZERİNE ALMA SÜRESİ NE KADAR?

Miras intikali murisin ölümü itibari ile 2 yıl içerisinde yapılmaz ise Tapu müdürlüğü, mirasçılık belgesi düzenlenmesi için yargıya başvuracak ve müdürlük, belgeye göre tapu sicil kayıtlarını tescil ederek güncelleştirecektir.

BİR BABA BÜTÜN MALINI MÜLKÜNÜ İSTEDİĞİ EVLADINA VEREBİLME HAKKINA SAHİP Mİ?

Baba mirasını tek çocuğa bırakabilir mi? sorusu sıkça sorulur. Bu konuya nezdinde hukuka uygun irade beyanıyla gerçekleştirilen işlemlerin muris yaşıyorken geçersizliği ileri sürülemez. Ama murisin yani miras bırakan kişinin ölümünden sonra diğer mirasçıların yapabileceği bazı yöntemler bulunur.

HANGİ DURUMLARDA TAPU İPTAL DAVASI AÇILAMAZ?

Tescil işleminden sonraki 10 yıl boyunca, elindeki taşınmazın tapusuna dair herhangi bir özel ya da tüzel kişiye devretmeden kesintisiz olacak bir şekilde elinde bulunduran kişinin aleyhinde; tescil işleminde usulsüzlük tespit edilse bile iptal davası açılamaz.

Banka promosyonunda rekor rekor üstüne! Hesaplara anında 27 bin lira geçecek!

Kira sözleşmesini nereden bulabilirim? Kira kontratı doldurulurken nelere dikkat edilir?

Geri Dön