26 / 04 / 2024

Tapuda miras sorgulama nasıl yapılır?

Tapuda miras sorgulama nasıl yapılır?

Tapuda pek çok işlem yerine getiriliyor. Bu konuda vatandaşlar pek çok soru yöneltiyor. İşte onlardan birisi de Tapuda miras sorgulama nasıl yapılır?



TAPUDA MİRAS SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Miras sorgulama vefat eden bir kişinin yasal mirasçılarına bıraktığı nakit, para, gayrimenkul gibi araçları araştırma işlemini ifade eder.

Miras sorgulama, ölen kişinin, yasal mirasçılarına, yakınları veya kendilerine miras bırakıldığını düşünen kişiler tarafından sıkça merak edilip araştırılan konuların başında gelmektedir. Miras sorgulama yapılacak ise veraset ilamı yani mirasçılık belgesi Sulh Hukuk Mahkemelerine mirasçılar tarafından başvuru yapabilir, böyle bir isteği talep edilmesi halinde miras sorgulama işlemi başlatılmış olur.

Aynı konu için yine veraset ilamı alabilmek için noterliklere de başvuru yapılabilir. Miras sorgulama sonucunda mirasçı olduğunu öğrenen kişilerin noterden veraset ilamı alma işlemi mahkemeye kıyasla daha hızlı şekilde sonuçlanır. Noterliklerde miras sorgulama işlemi yapılarak veraset ilamı çıkarılır. Değerli evrak niteliğinde olan veraset ilamları için mirasçıdan belirli bir harç talep edilir. Bu harç her yıl değişiklik göstermektedir.

TAPUDA MİRAS SORGULAMA YÖNTEMLERİ!

Miras sorgulama işlemini yaptıktan sonra talep edilecek olan veraset ilamının diğer adı mirasçılık belgesi olarak da geçmektedir. Veraset ilamı kişinin mirasçı olduğunu gösteren resmi bir belge türüdür. Miras sorgulama 06.03.2015 tarihine kadar yalnızca yargı organları ve noterlikler tarafından yapılabilmekteyken 06.03.2015 tarihinde yapılan açıklama ile miras sorgulama e-devlet aracılığıyla da yapılabilir duruma gelmiştir.

E-DEVLET ŞİFRESİ İLE MİRAS SORGULAMA

  • Edevlet üzerinden miras sorgulama yapılabilmesi için öncelikle bir e-devlet şifresi alınmalıdır. Daha sonra da e-devlet sitesine giriş yapılmalıdır. E-devlet sitesine giriş yapılabilmesi için T.C Kimlik numarası ve e-devlet şifresi gerekir. E-devlet sitesine giriş yapıldıktan sonra miras sorgulama bölümüne giriş yapılır. Açılan internet sitesi sayfasına ölen kişinin yani miras bırakanın Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası girilerek sorgula tuşuna basılmalıdır.  Miras sorgulama yapılabilmesi için miras bırakanın Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasının da biliniyor olması bir diğer koşuldur.

Gram altın, çeyrek altını olanlar dikkat! Yeni döneme geçiliyor!

Gram altın için önemli uyarı! İslam Memiş 15 Ağustos’u işaret etti!

Emekli, çalışan demeden herkese 7.500 TL ödeme! Elinizi çabuk tutun ay sonunda sona eriyor!


Geri Dön