19 / 04 / 2024

Tapuda nelere dikkat edilmeli?

Tapuda nelere dikkat edilmeli?

Gayrimenkulü olanlar tapuda son durumunu kontrol ettirsin.Çünkü bir zamanlar yatırım olsun diye aldığınız ve değerlensin diye üzerinde bir tasarrufta bulunmadığınız gayrimenkulünüz sizden habersiz bir şekilde satılmış olabilir...



Gayrimenkulü olanlar tapuda son durumunu kontrol ettirsin.Çünkü bir zamanlar yatırım olsun diye aldığınız ve değerlensin diye üzerinde bir tasarrufta bulunmadığınız gayrimenkulünüz sizden habersiz bir şekilde satılmış olabilir...

 

1 milyon TL kaptırdı 

İşadamı Mahmut Dikmen, geçen ay Beylikdüzü'nde satışta olan iki adet arsanın alımı için emlakçısı aracılığıyla arsa sahipleriyle pazarlık etmeye başladı. Yapılan pazarlıklar sonrasında 1.150.000 TL karşılığında arsaların alımı konusunda anlaşan Dikmen, arsaların 26 bin 433 TL'lik harçlarını yatırıp söz konusu bedeli de şahıslara ödeyerek iki adet tapu senedi ile tapu müdürlüğünden ayrıldı. 


Telefonla da ulaşamadı 

Ancak 10 gün sonra aldığı arsalar için inşaat ruhsatının alındığını duyması üzerine arsayı satan kişilere telefonla ulaşmaya çalışan Dikmen, ulaşamayınca işlerin ters gittiğini anlayarak durumu avukatı ile paylaştı. Avukatının tapuda işlem yapılan vekâletname ile noterdeki vekâletnamenin karşılaştırılmasını istemesi üzerine vekâletin düzenlendiği Kartal'daki 9'uncu Noter'e giden Dikmen, dolandırıldığını anladı. 


Vekaletnameler sahte 

Noterde yapılan karşılaştırmada tapuya verilen vekâletname fotokopisi ile mevcut vekâletname arasında resim ve imza farklılığı olduğu ortaya çıkarken, sahte nüfus cüzdanıyla sahte vekâletname hazırlatıldığı tespit edildi. Olaym ortaya çıkması sonrasında Dikmen, noterden arsaların yurtdışında yaşayan gerçek sahiplerine ulaştı. Tapuda arsalarının satıldığını öğrenen hak sahipleri Türkiye'ye geldi. 


Her şeyi biliyorlar 

Dolandırılan Mahmut Dikmen, arsanın sahipleri ile Büyükçekmece Savcılığı'nâgiderek sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu. 5 kişilik çetenin arsa sahibinin kimlik bilgilerini ve tapu fotoğraflarını ele geçirmenin yanı sıra yurtdışında yaşadığı evin adresi, telefonu gibi kişisel bilgilerini de biliyor olması şaşkınlık yarattı. Şebekenin kamu kurumlarıyla bağlantılı olma ihtimali de inceleniyor.

 

Dolandıncımn ekmeğine yağ süren yöntem 

Olaydan sonra tapu müdürlüğünde vekâletname teyit işleminde kullanılan yöntemin de dolandırıcıların ekmeğine yağ sürdüğü ortaya çıktı. Satışa konu vekâletnamenin gerçek olup olmadığının noterden teyidi tapu yetkilileri tarafından eski usulle, yani telefonla birtakım sorular yöneltilerek yapılıyor. Bu durumda da vekaletnamelerin sahte olduğu anlaşılamıyor. Uzmanlar bu yöntemin değiştirilmesi gerektiğini belirtiyor. 

Posta


Geri Dön