28 / 03 / 2024

Arsa ve arazi alırken nelere dikkat edilmeli?

Arsa ve arazi alırken nelere dikkat edilmeli?

Arsa ve arazi satın alırken bazı hususlar üzerinde durulması gerekiyor. Peki arsa ve arazi alırken nelere dikkat edilmeli, diyorsanız yanıtı haberimizde bulabilirsiniz...



Arsa ve arazi alırken nelere dikkat edilmeli?

Yatırım amaçlı olsun, yapılandırma amaçlı olsun arsa ve arazi alırken bazı hususlara dikkat etmek, yapılan araştırmalardan sonra, satın alıma karar vermek, alıcı için faydalı oluyor. Peki, bu husuta arsa ve arazi alırken nelere dikkat edilmeli, sorusunun yanıtından önce arsa ve arazinin ayrımına değinelim.


Arsa nedir?

Arsa, belediyelerin hazırladıkları imar uygulaması alanına giren toprak parçalarını ifade ediyor. Yapılaşmaya müsait alanlar olan arsalar üzerinde yeşil alan, yol, okul hastane gibi yapılandırmalar yapmak mümkün oluyor.


Arazi nedir?

Arazi ise, yukarıda belirtilen arsa tanımlaması dışında kalan toprak parçalarını ifade ediyor. Bir diğer deyişle araziler, imar uygulaması geçmeyen toprak parçası olarak nitelendiriliyor.


Söz konusu arazilerin sınırları, tepeler, dağlar, yollar, dereler, duvarlar, ağaçlıklar yolu veya işaretlerle belirleniyor. Emlak Vergisi Kanunu'nun 12. maddesinde yer alan hükümlere göre her arsa bir arazi iken; her arazi bir arsa niteliği taşımıyor. Peki bir arazi nasıl arsa olur, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım. Daha sonra asıl sorumuz olan "Arsa ve arazi alırken nelere dikkat edilmeli?" nin yanıtına geçelim.


Arazi nasıl arsa olur?

Arazi niteliği taşıyan bir toprak parçası üzerinden, ilgili belediyenin imar müdürlüğü tarafından imar uygulaması alanına dahil edilmesi halinde, söz konusu arazi "arsa" niteliği kazanmış oluyor.


Arsa ve arazi alırken nelere dikkat edilmeli?

İlk olarak arsa ve arazi alırken, neden alındığı, amacın ne olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Yaşam alanı, ticari alan, tarım alanı ya da yatırım amaçlı olarak mı alındığı net olarak ifade edilmelidir. Bu doğrultuda amaca en çok uygun olabilecek bölge ve arazinin belirlenmesi gerekiyor.


Arazi ya da arsaya karar verildikten sonra ilgili belediyeden söz konusu toprağın imar durumunun öğrenilmesi gerekiyor. Yapılacak bu araştırma ile bölgenin yola olan cephesi, göl olup olmadığı gibi hususlar netlik kazanmış oluyor.


Bir sonraki adım ise söz konusu arazi ya da arsanın bir kişiye mi ait olduğu yoksa birden fazla kimseye mi ait olduğu hususudur. Eğer hisseli bir toprak ise, tüm hissedarların bilgilendirilmesi gerekiyor.


Arsa ya da arazinin tapu kayıtlarını incelemek ve herhangi bir kısıtlamanın olup olmadığına bakılması gerekiyor. Herhangi bir kısıtlamanın söz konusu olması halinde, satış engellenebiliyor.


Ayrıca arazinin yer aldığı bölgede planlanan büyük yatırımların araştırılması, böyle bir çalışmanın olup olmaması ilerde prim yapması açısından önem taşıyacaktır.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön