28 / 03 / 2024

Tapuda yaş sınırı var mı?

Tapuda yaş sınırı var mı?

Tapu dairesinde taşınmaz mal alım satım işlemlerinin gerçekleşmesi için tarafların alım satım yapma ehliyetine sahip olması gerekiyor. Peki, tapuda yaş sınırı var mı? Tapuda yaş sınırı nedir?



Tapuda yaş sınırı var mı?

Taşınmaz malların alım satım işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Bu işlemin gerçekleşmesi için tarafların alım satım yapma ehliyetine sahip olması gerekiyor.


Tapuda yaş sınırı 18 ve 65 yaş sınırı olarak belirleniyor. 18 yaşının altındakiler işlem yapamazken; 65 yaşının üzerindekilerin de gerekli sağlık raporları temin etmesi gerekiyor.


Miras yolu ile ya da anne babanın çocukları adına gayrimenkul alımı ile 18 yaşından küçük bir kimsenin sahibi olduğu Emlak üzerinde tasarruf işlemi yapılabiliyor.


Tapuda yapılacak alım satım işlemlerinde tarafların yaşının tutması gerekiyor. Tapu işlemlerinde yaş sınırı 65 yaş olarak belirleniyor.


65 yaşın üzerinde bir alım satım işleminde bulunmak isteyen kimseler için tapu müdürlüğü tarafından akli dengesinin yerinde olduğuna ilişkin bir raporun talep ediliyor. 


Bu rapor doğrultusunda ise tapu işlemlerinin yapılmasına onay veriliyor. Böylece raporun alınması ile olası problemlerin önüne geçilmiş oluyor. 


Örneğin satışı gerçekleştiren kişinin çocukları tarafından alıcıya herhangi bir satış iptali davası açıldığında bu rapor göz önünde bulundurulabiliyor.



Tapunun kime ait olduğunu nasıl öğrenebilirim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön