24 / 04 / 2024

Tapunun kime ait olduğunu nasıl öğrenebilirim?

Tapunun kime ait olduğunu nasıl öğrenebilirim?

Taşınmaz mal alma sürecinde bazı araştırmalar yapılıyor. Örneğin, gayrimenkul almak istediğinizi ancak sahibi hakkında tereddütlerinizin olduğunu düşünelim. Bir tapunun kime ait olduğunu nasıl öğrenebilirim, diyorsanız işte yanıtı..



Tapunun kime ait olduğunu nasıl öğrenebilirim?

Gayrimenkul almak istediğinizi ancak hangi konularda araştırma yapmanız gerektiğini bilmediğinizi farz edelim.


Bir arsa veya mesken almak üzeresiniz ve taşınmaz mal sahibinin kim olduğundan emin değilseniz, tapunun kimin olduğunu öğrenebilirsiniz. Peki, "Tapunun kime ait olduğunu nasıl öğrenebilirim?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Taşınmaz tapusunun kime ait olduğunu öğrenmek için internet üzerinden herhangi bir şekilde tapunun kime ait olduğu bilgilerine ulaşmanız mümkün olmuyor.


Bilgilere erişmek için tapunun fotokopi ile tapunun bağlı bulunduğu tapu dairesine giderek sorgulama yapılıyor. Bu işlem https://www.turkiye.gov.tr/tapu-harc-sorgulama adresinden online bir şekilde yapılabiliyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, www.tkgm.gov.tr adresinden "parsel sorgulama" linki ile il, ilçe, mahalle/köy, ada ve parsel bilgileri girilerek doğrudan parsel sorgulaması yapılabiliyor. 


Gerekli bilgilerin girilmesi sonucunda parselin uydu fotoğrafı ile çakışık görüntüsü ekrana yansıyor. 


Parsel sorgulama ekranı herkese açık bir uygulama olup parselin yerini görsel olarak göstererek vatandaşın, evinde oturduğu yerden parsel hakkında bilgi sahibi olmasını sağlıyor.


Tapuyu aldıktan sonra belediye bildirimi ne zaman yapılmalı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön