07 / 05 / 2024

Tapuda yeni dönem resmen başlıyor! Tapu sahipleri buna dikkat!

Tapuda yeni dönem resmen başlıyor! Tapu sahipleri buna dikkat!

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından kurulmuş olan 3 boyutlu şehir modelleri yönetim bilgi sistemiyle, gayrimenkul alım satım süreçlerinde, gayrimenkulün alan büyüklüğü, cephesi, oda sayısı gibi bilgiler web ve mobil uygulamalar üzerinden vatandaşlara sunulacak.



58,6 milyon parselimiz var

Yaptığı açıklamada ülke genelinde toplamda 58 milyon 667 bin parselin olduğunu dile getiren Hakan Özelmacıklı söz konusu bu parsellerin ölçümleri tamamlanarak oluşturulmuş olan 2 boyutlu kadastroları olduğunu kaydederek, günümüzde teknolojinin gelmiş olduğu noktada ve hızlı yapılaşma sürecinde mevcut durum ihtiyaçlarını karşılamadığını kaydetti.

Yaptığı açıklamada çalışma kapsamında mülkiyete esas mimari planlar, yapılarla bütünleştirilerek 3 boyutlu tapulara dönüştüğünü söyleyen Hakan Özelmacıklı, 3 boyutlu model ile artık bina ve bağımsız bölümlerin geometrisi, yapı sıfınlandırmaları, değerleme katmanları gibi birçok nesne katmanı görüntülenebildiğini kaydetti. Türkiye'nin kentsel alanlarındaki belirlenen standartlara göre yapılan ilk kentin Amasya olduğunu söyleyen Özelmacıklı, kabul aşamasında olan şehirler ile sistemin kullanımının artacağını dile getirdi.

Tapuda yeni dönem resmen başlıyor! Tapu sahipleri buna dikkat!
 

Megsis, Maks ve Takbis

 

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 3 boyutlu sistem ile tapudan adrese, adresten tapuya kolayca erişim sağlanabileceğini dile getiren Hakan Özelmacıklı Mekânsal Gayrimenkul Sistemi (MEGSİS) projesi, kadastro verilerinin merkezi bir sistem üzerinde toplanarak tapu bilgileri ile eşleştirilmesi ve bu bilgilere ihtiyaç duyan paydaş kurum, kuruluş ve belediyeler ile paylaştırılmasını hedeflediğini kaydetti. 

Hakan Özelmacıklı yaptığı açıklamada Merkez Adres Kayıt Sistemi (MAKS) entegrasyonu ise Adres Kayıt Sisteminde (AKS) metinsel nitelikte tutulmuş olan adres bilgilerinin coğrafi koordinatlarla birleştirilmesi ve oluşturulan altyapının diğer sistemlere entegre edilebilmesi için kurulmuş bir sistem altyapısı olduğunu söyledi. MAKS sistemindeki bütün adres, kişi ve numaratör bilgilerinin de TAKBİS’teki mülkiyet bilgileri ile entegre hale gelmesiyle birlikte belediye, tapu ve kadastroya ait dijital verileri bizlere çok farklı imkanlar sağlayacağını dile getiren Özelmacıklı, yetki belgeli emlak işletmeleri olarak bu sistemlere erişim imkanlarına bir an önce kavuşmayı arzu ettiklerini de sözlerine ekledi.

 

Tapu sahipleri bu habere dikkat! Yarın sona eriyor! Bunu yapmayan yandı! 

Tapu sahipleri bu tarihe dikkat! Siz de indirimden faydalanabilirsiniz! 

Milyonlarca kişiye vergi şoku! Yüzde 61,5 zamlanıyor! Evi, iş yeri, arsası olanlar dikkat!


Geri Dön