20 / 04 / 2024

Tapusuz arsayı kurtarma ihtimali var mı?

Tapusuz arsayı kurtarma ihtimali var mı?

Posta Gazetesi'nin yazarlarından Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun "Bizim arsayı kurtarma ihtimalimiz var mı?" sorusuna yanıt verdi. İşte Tamer Heper'in o yazısı...



Oturduğum ev babadan kalma gecekondu, tapusu yok. Zamanında belediyeden kiralanmış, sonra aflar falan çıkmış ama elimde bunlarla ilgili bir belge yok. Derken buradan 18 uygulaması geçti, bitişik parsel sahibi bizim parseli de sahiplendi ve şimdi mahkemeliğiz. Bizim arsayı kurtarma ihtimalimiz var mı?


 

Doğrusu 18 uygulaması dediğimiz İmar Kanunu'nun 18. maddesine göre yapılan mevzi imar planlan uygulamasında pek çok ihtilaf konusu çıkabilir. Zira bu uygulama pek adil hükümler içermemektedir. Vatandaşın elinden parselinin yüzde 40'nın bedelsiz alınması, vatandaşın arsasının başka alanlara taşınması, vatandaşların bitişik arsalarının şuyulandırılarak ortak hale getirilmesi bu madde çerçevesinde olur. Bu anlattıklarınız ise tatsız olaylardır ve mülkiyet hakkını bertaraf eder. 18 uygulaması sonunda çok yaygın ihtilaflar çıkar ve bunlara ilişkin davaların büyük kısmı idari davalardır. İdari davaların da dava açma süreleri 60 gündür. Ancak yine 18 uygulamasında bu 60 günün başlangıcı tartışma konusu olmuştur. Zira sürenin başlangıcı askı müddetinin sonu mudur yoksa taraflara yapılacak tebligat tarihi midir? Neticede Anayasa hükmü gereği tebliğ tarihi olduğunda karar kılınmıştır. Ancak buraya kadar anlattığım, böyle bir davayı sizin açmanız gerektiği şeklindedir. Fakat anlatımınızdan davayı siz açmadınız da sanki komşu açtı. Bunun için de davanın idari dava değil bir adli dava olduğu izlenimini edindim. Dolayısı ile sanki sizin bu parselden tahliyenizin istenildiği gibi bir anlam çıkardım. Ama anlattığım gibi bunları sözcüklerin içinden ayıkladım, dolayısı ile size sonuç hakkında net bir bilgi veremem. Bir tarafta imar affından söz ediyorsunuz, öte tarafta belediyeden kiralama var ve başka bir tarafta 18 uygulaması var. Hem sizin işiniz biraz uzun hem davaya bakan hakimin işi zor. Umarım bir meslektaşımın yardımını almışsınızdır. 



Tamer HEPER/Posta


Geri Dön