29 / 03 / 2024

Taputakas sistemiyle güvenli alım-satım!

Taputakas sistemiyle güvenli alım-satım!

Ev alırken vatandaşların tapuda dolandırılmaması, zarar etmemesi için Taputakas sistemi geliştirildi. Yeni uygulama, güvenli alım-satım imkanı sunuyor.



Gayrimenkul alım satımlarında sahte-para, hırsızlık ve dolandırıcılığa maruz kalanlar hem vaktini hem de parasını kaybediyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Çekmeköy’de evini satıp tapu dairesinden çıkan bir kişi gaspçıların hedefi oldu. Mağdur vatandaş, hem 225 bin lira kaybetti hem de araçla metrelerce sürüklendi.

Güvenli tapu devri

Posta'dan Meltem Kara'nın haberine göre; ev alıp-satarken kötü niyetli kişilerden alışveriş yapıyosanız, paranın sahte çıkması ya da parayı alan satıcının tapu dairesine gelmemesi gibi riskler bulunuyor. Ayrıca çanta dolusu parayla bankadan ya da tapu dairesinden çıkınca gasp gibi tehlikelerle de karşılaşabilirsiniz. Bunları önlemek için birçok yöntem üretildi.

TAPUTAKAS SİSTEMİ

Bunlardan biri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve Takasbank tarafından geliştirilen ‘Taputakas’ uygulaması oldu. Taputakas ile risksiz ve güvenli ödeme yapılabiliyor. Sistem, mülkiyet hakkı ve alım satım bedelinin el değiştirmesi sırasında alıcı ile satıcının karşılaştığı olumsuzlukları önlüyor. Sistem üzerinde gayrimenkul ile satış bedeli olan nakit eş zamanlı olarak el değiştirip nakit taşıma riski ortadan kalkıyor. Böylece parada sahtecilik ve hırsızlık olaylarının önüne geçiliyor.

Taputakas sistemiyle güvenli alım-satım!  

YALNIZCA 70 LİRA

Taputakas uygulamasını kullananlar bloke çek veya noter masraflarından kurtularak 70 lira ücretle satış işlemi  yapabiliyor. Aynı ücretin ödemesini alıcı da yapıyor. Toplam maliyet 140 lira oluyor. İşlem iptal edilirse bu ücretin iade edilmiyor.

DANIŞMANLIK ŞİRKETLERİ DE VAR

Gayrimenkul alışverişleri için danışmanlık hizmeti veren birçok firma da var. Firmalar alıcı ile satıcıları Takasbank’ta olduğu gibi buluşturuyor. Danışmanlık şirketleri tapu işleminin kuralına uygun şekilde hazırlanması, tapu senedinin tutarlılığı gibi bilgileri kontrol edip, riskleri en aza indirmek için hizmet veriyor.

NE YAZIK Kİ YAYGIN DEĞİL

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, alım-satım için başvuranlara gönderdiği mesajlarda ‘Taputakas’ın fazla kullanılmadığı belirtiliyor. Bunun sebebi ise evin değerini düşük gösterip daha az vergi ve tapu harcı ödemek. Çünkü Taputakas gibi uygulamalar evin gerçek satış değeri üzerinden satışı yapıyor. Önümüzdeki günlerde zorunlu olacak değerleme zorunluluğu ile herkes evin gerçek satış değerini bildirecek. Durum böyle olunca Taputakas gibi uygulamaların kullanımının yaygınlaşması planlanıyor.


Geri Dön