23 / 04 / 2024

Tarihi Çalıkuşu konağı kül oldu!

Tarihi Çalıkuşu konağı kül oldu!

Reşat Nuri Güntekin’in, Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan ‘Çalıkuşu’nu kaleme aldığı Tekirdağ’daki tarihi konağın yanması “Neden sahip çıkamıyoruz” tartışmasını başlattı…



Türk edebiyatının en önemli yazarlarından Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu’nu kaleme aldığı Tekirdağ’daki tarihi konağın yanması “Neden sahip çıkamıyoruz” tartışmasını başlattı.

Hürriyet’ten Ece Çelik’in haberine göre; Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bölgenin tarihi dokusunu korumak ve yansıtmak için kentte bulunan 18 tarihi binayı ve 4 meydanı kamulaştırdı. Kamulaştırılan binalardan biri de Türk edebiyatının önemli yazarlarından Reşat Nuri Güntekin’in bir dönem yaşadığı, Çalıkuşu romanını yazdığı Ertuğrul Mahallesi’ndeki iki katlı konaktı. Uzun yıllardır özel mülk olarak kullanılan ikinci derece tarihi eser konakla ilgili idari işlemler bir hafta önce tamamlandı ve tapusu da 3 gün önce belediyeye ulaştı. Fakat 6 Ocak’ı 7 Ocak’a bağlayan gece saat 04.00 sularında tarihi konaktan dumanlar yükselmeye başladı. İtfaiye ekipleri olay yerine gelene kadar da alevler tüm konağı sardı. Yoğun çabalara rağmen bina yanmaktan kurtarılamadı.

Tarihi Çalıkuşu konağı kül oldu!

Yakacak sebep yok

Ne elektriğin, ne kablonun bulunduğu konağı küle çeviren alevlerin nereden çıktığı tespit edilemedi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi kundaklama iddialarıyla ilgili savcılığa başvurdu. Soruşturmanın yönü Tekirdağ Belediyesi İtfaiyesi’nin hazırlayacağı rapordan sonra belli olacak. İtfaiye kundaklamayla ilgili rapor verirse soruşturmaya polis ekipleri de dahil olacak.

Tarihi Çalıkuşu konağı kül oldu!

İki senede açarız

Binanın halihazırda bir rölovesinin bulunmadığını söyleyen bir belediye yetkilisi, “Projede yer alan öğrencilerin çalışmaları, temel kazısı ve binanın farklı cephelerden fotoğraflarıyla aslına uygun olarak yeniden yapacağız. Yangın projemize engel olamayacak. Tam tersi çalışmalarımızı hızlandıracağız. En geç iki yıl içerisinde Çalıkuşu Evi ziyaretçilere açılmış olacak” diye konuştu.
Tarihi ahşap konak çok kısa bir sürede alevlere teslim oldu. İtfaiye ekiplerinin zamanında müdahalesine rağmen tamamen yandı.

Tarihi Çalıkuşu konağı kül oldu!

1900’lü yıllarda Tekirdağ'da yaşadı

1889 doğumlu Reşat Nuri Güntekin 1900’lü yılların başında bir süre Tekirdağ’da yaşadı. Türk edebiyatının en ünlü isimlerinden olan Güntekin büyük bir bölümünü Tekirdağ’da yazdığı Çalıkuşu romanını ilk olarak İstanbul kızı adlı bir tiyatro oyunu olarak planladı. Fakat oyun sahnelenemedi. Müfettişlik görevi nedeniyle Anadolu’yu iyi bilen Güntekin, Çalıkuşu’nda iyi öğrenim görmüş İstanbullu genç bir kadının Anadolu’nun çeşitli köy ve kasabalarında öğretmen olarak yaşadıklarını anlatmıştı. Çalıkuşu romanı 1923’te yayımlandı.
Diziye de uyarlanan Çalıkuşu’nda başrolleri Fahriye Evcen ve Burak Özçivit paylaşmıştı.

Tarihi Çalıkuşu konağı kül oldu!

Puşkin, Hugo, Kafka...

Ünlü yazarların evlerinin kültür evi ya da müze olarak kullanılmasının ülkemizde ve dünyada örnekleri bulunuyor. Bunlardan bazıları şöyle:
Sait Faik Abasıyanık Evi: Türk edebiyatının önemli öykücülerinden biri olan Sait Faik Abasıyanık’ın İstanbul Burgazada’daki evi ölümünden beş yıl sonra müze haline getirildi. 22 Ağustos 1959 tarihinde açılan müze ev, yazarın yaşamına tanıklık etmiş eşyaları, fotoğrafları, mektupları, kartpostalları, eserlerine konu olan sayısız hatırasını koruyor ve ziyaretçilerle paylaşıyor.
Puşkin Evi: Rus edebiyatının ünlü isimlerinden Puşkin’in evi Moskova’nın en meşhur caddesi Arbatskaya’da bulunuyor. Puşkin bu evi 1831 yılında Natalya Gonçarova ile evlendikten sonra kiralamış ve üç ay oturmuş. Bu evde ünlü edebiyatçının çalışma masası, notları, mektupları yer alıyor.
Aşiyan Müzesi: Edebiyatçı Tevfik Fikret’in ömrünün son dokuz yılını geçirdiği ev Aşiyan Müzesi olarak korunmakta. Fikret 1906 yılında iç ve dış mimarisini, tüm planlarını kendisinin düzenlediği bu evi inşa ettiriyor. İstanbul Belediyesi şairin ölümünden yıllar sonra evi satın alıyor ve Fikret’in hayata gözlerini yumduğu ev, müze evi oluyor.
Dostoyevski Evi: Rusya’nın St. Petersburg şehrinde bulunan ünlü edebiyatçı Dostoyevski’nin evi, ünlü yazarın 150. doğum yılında müze haline getirildi. Müzede Dostoyevski’nin hayatı ve edebiyat yolculuğuna ilişkin çok sayıda detay görmek mümkün. Dostoyevski’nin Karamazov Kardeşler eserini bu evde yazdığı biliniyor.
Kafka Evi: Çekya’nın başkenti Prag, yazar Franz Kafka ile özdeşleşmiş bir şehir. Prag’da hem Kafka’nın doğduğu ev, hem de bir süre kız kardeşi ile birlikte yaşadığı 22 numaralı ev müze olarak ziyaretçilere açık. İki evde de Kafka’nın “Dönüşüm” romanından izler ve yazarın hayatından bölümler görmek oldukça mümkün.
Emile Zola Evi: Fransız yazar Emile Zola’nın, Paris’teki evini Meyhane romanından kazandığı parayla satın aldığı biliniyor. 1878’den ölümüne dek bu evde yaşayan Zola’nın kütüphanesi, mobilyaları, kişisel eşyaları özenle korunuyor ve sergileniyor.
Victor Hugo Evi: Ünlü Fransız şair, romancı ve oyun yazarı Victor Hugo’nun, Napolyon Bonapart’ın 1851’deki hükümet darbesinden dolayı sürgün edildikten sonra Belçika’ya gittiği biliniyor. Hauteville House’a yerleşen Hugo “Sefiller” romanını bu evde yazdı. Ev, 1927 yılında müze eve dönüştürüldü.

Edirne Devlet Konuk Evi hizmete açıldı!


Geri Dön