20 / 04 / 2024

Tarihi demiryolu hattı Belgrad Ormanı'ndan geçecek!

Tarihi demiryolu hattı Belgrad Ormanı'ndan geçecek!

Kağıthane Belediyesi, Birinci Dünya Savaşı yıllarında İstanbul'a kömür ve asker taşımak için inşa edilen Haliç-Karadeniz Sahra Hattı'nı yeniden gün yüzüne çıkardı. Tarihi demiryolu hattı Belgrad Ormanı'ndan geçecek...




Belgrad Ormanı'ndan tren geçecek


KAĞITHANE Belediyesi, Birinci Dünya Savaşı yıllarında İstanbul'a kömür ve asker taşımak için inşa edilen Haliç-Karadeniz Sahra Hattı'nı yeniden gün yüzüne çıkardı. Santral İstanbul'dan (Silahtarağa Termik Santrali) başlayarak Kemerburgaz'da iki kola ayrılan hat, Ağaçlı ve Çiftalan köylerinden geçerek Karadeniz'e ulaşıyor. 


KÖPRÜYE BAĞLANACAK 


1914 yılında inşa edilen, 1916'da da faaliyete geçen hat, yıllar geçtikçe izi kaybolarak 1952 yılında kaldırılmıştı. 62 kilometrelik hattan oluşan demiryolu, Kağıthane Belediyesi'nin çalışmalarıyla yeniden ortaya çıktı. Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Haliç-Kağıthane-Sahra Hattıyla ilgili çalışmaları şöyle anlattı: "Planlarımız yavaş yavaş bitti ve uygulanmaya başlandı. Hattın üzerindeki fabrikalar da tamamen kaldırıldığında hattın çalışmasını fiili anlamda başlatacağız.Çalışmalara başladığımız andan itibaren hat, bizim düşündüğümüz, nostaljik, tarihi, kültürel bir hattın da ötesine geçerek daha fonksiyonel bir hat olarak değerlendirilecek. 

Çünkü tren yolu hattı kuzeyde Çiftalan köyü yakınlarında 3. köprü olan Yavuz Sultan Selim ile birleşecek. 


Tarihi demiryolu hattı Belgrad Ormanı'ndan da geçecek ancak hiçbir ağaç kesilmeyecek." 


KEMERLERİN ALTINDAN GEÇİYORDU 

100 yıl önceki fotoğraflarda, Haliç-Karadeniz Sahra Hattı'nın su kemerlerinin altından geçtiği görülüyor. Nostaljik tren yine aynı güzergahtan geçirilecek. 


Habertürk Gazetesi 


Geri Dön