28 / 03 / 2024

Tarihi Haydarpaşa Garı otel mi olacak?

Tarihi Haydarpaşa Garı otel mi olacak?

Restorasyon diyerek otel yapacaklar Tarihi eser olarak tescil edilen Haydarpaşa Garı'nın tren seferlerine son verilmesinin ardından şimdi de otel yapılacak olmasının gündeme gelmesi tepkilere neden oldu




Haydarpaşa Garı ve çevresi için hazırlanan restorasyon projesi tepki çekti. Kadıköy Kent Dayanışması, İstanbul Kent Savunması ve Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Haydarpaşa Garı önünde ortak basın açıklaması yaparak durumu kamuoyuyla paylaştı. 


TARİHİ GAR BİNASI OTEL Mİ OLACAK? 


En önemli tarihi yapılarımızdan biri olan Haydarpaşa Garı hazırlanan sözde koruma amaçlı imar planları ile ranta kurban gidiyor. 18 Haziran 2013 tarihinden itibaren "Haydarpaşa Garı ve Liman Dönüşüm Projesi" çerçevesinde tren seferlerine son verilen Haydarpaşa Garı'nın daha sonra Aydınlık'ın ortaya çıkardığı haberlerle, kiraya verilerek eğlence merkezi haline getirildi. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'ııun 1. dereceden tarihi eser olarak tescil ettiği tarihi garın şimdilerde ise otel olarak kullanılacağı gündemde. Tarihi yapının Haydarpaşa Garı'nın çatısında 28 Kasım 2010 tarihinde çıkan yangın rant girişimini hazırladı. 

yok edilerek, otel olarak kullanılacak olması ise yurttaşları isyan ettirdi. 


Gar önünde yapılan basın açıklamasını okuan Tugay Kartal imar planıyla gar binasının orta katlarına konaklama fonksiyonu verileceğini ve böylece biPRt nanın otel olarak kullanılmasının yasal zemininin hazırlandığına dikkat çekti. 


"Aynı plan ile Harem Otogan'ndan Kadıköy Moda'ya kadar uzanan kıyı şeridi yer altı ve yerüstü ile birlikte sermayenin kullanımına sunulmak isteniyor" diyen Kartal şunları aktardı: "Anıtlar Kurulu noter görevi görüyor. Önüne gelen ve kamu yararı olmayan her projeyi onaylıyor. Yeni yağma düzeninin hedefi: Haydarpaşa Garı. Haydarpaşa Garı hepimizin geçmişidir. Sinsice geliştirilen projelerle geçmişimizin karaıtılmasına, çatımızın çökertilmesine izin vermeyeceğiz! Garın 2010 yılında bilinçsiz ve yetkisiz firmalara yaptırılan çatı onarımı esnasında çıkan yangın sonucu hasara uğradı" dedi. 


'HAYDARPAŞA GAR OLARAK KALMALIDIR' 


Kartal, hazırlanan restorasyon projesiyle binanın korunması değil yeni fonksiyonlar verilmesinin amaçlandığını söyleyerek, "Restorasyon projesiyle Gar binasının çatı katındaki mekanlar müze, sergi alanı, kütüphane, toplantı ve konferans salonu gibi işlevlere ayrılmıştır. 


Ayrıca bina uzun kenarında çatıya çıkış için bir merpen ve asansör de planda yer almıştır. Gelecek nesillerin hakları adına Haydarpaşa Garı'na çatıdan girmek isteyenlere izin vermeyeceğiz" dedi. 


Aydınlık


Geri Dön