29 / 03 / 2024

Haydarpaşa Garı'na cami mi yapılacak?

Haydarpaşa Garı'na cami mi yapılacak?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Haydarpaşa Garı planına cami mi ekledi? İşte Cumhuriyet gazetesinin o haberi...




Tarihi Haydarpaşa Garı ve çevresine ilişkin turizm ve ticaret merkezi yapılmasını öngören imar planlarının, iptal edilmesinin ardından, alana ne olacağı ve ranta açılıp açılmayacağı merak ediliyor. İBB Meclisi’nde önceki gün garın geri sahasında kalan, 1699 yılında inşa edilen ve 1959’da yıkılan Üsküdar Selimiye’deki Kavak İskelesi Mescidi’nin planları görüşüldü. Böylece, alana cami dışında yurt gibi yapılar da yapılabilecek. CHP’li Meclis üyeleri plan teklifine, külliye yapımının planlandığını belirterek karşı çıktı.


‘Cami tescil edildi’


İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Harem bölgesi ile Haydarpaşa Limanı ve Geri Sahası Nazım İmar Planı’nı,  23 Temmuz 2015 tarihinde iptal etmişti. Bölgenin plan sınırları içinde kalan Üsküdar, Selimiye Mahallesi’ndeki Burhan Felek Caddesi üzerinde, yaklaşık 13 bin metrekarelik Devlet Demiryolları’na (TCDD) ait alana ilişkin tartışma yaratacak bir imar planı teklifi İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne geldi. Teklifte, Kavak İskelesi Mescidi’nin Sultan 4. Mehmet’in hazinedarı Hacı Beşir Ağa tarafından 1699’da inşa edildiği ancak 24 Nisan 1959’da yıktırıldığı ifade edildi. İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 17 Nisan 2015’te mescidi tescil ettiği belirtilerek planlara “Dini tesis alanı ve tescilli parsel” olarak işlenmesi istendi. Alanda şu an TCDD’ye ait yapılar bulunuyor.


Alanın tamamen dini tesis alanı yapılmasının yanı sıra not olarak da dini tesis külliyesi, lojman, kütüphane, dinlenme salonu, aşevi, yurt ve kurs yapılabileği de yazıldı. 


Cumhuriyet



Geri Dön