28 / 03 / 2024

Tarihi Tophane Saat Kulesi yenileniyor!

Tarihi Tophane Saat Kulesi yenileniyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Feridun Tarım, 33 metre yüksekliğe sahip katlı tarihi Tophane Saat Kulesi'ndeki çalışmaları anlattı. Tarım, kulenin restorasyonunun önümüzdeki yıl tamamlanacağını söyledi.



Bursa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Feridun Tarım, 'kesme taş'tan inşa edilen, 33 metre yüksekliğine sahip Tophane Saat Kulesi'ndeki çalışmaları değerlendirdi. Tarım, 6 katlı tarihi Tophane Saat Kulesi'nin 6'ncı katının, tescillendiği 1986 yılında da metal saçla kaplı olduğunu söyledi. 

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Tarım, "Saat kulesinin restorasyonunu önümüzdeki yıl gerçekleştirip, özgün kimliğine kavuşturup, gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

Tophane Saat Kulesi'nin, aynı zamanda yangın gözetleme kulesi olarak da kullanılması amacıyla 1905 yılında inşa edildiğini söyleyen Tarım, kulenin ilk 5 katının 'kesme taş', 6'ncı katının ise ahşap kargir olarak yapıldığını; ancak iklim şartları, özellikle de lodosun etkisiyle ahşap bölümün zamanla yıkıldığını söyledi. Yıkılan 6'ncı katın çelik konstrüksiyondan tekrar yapılıp, üzerine saç kaplama çekildiğini dile getiren Tarım, "Saat Kulesi ilk olarak Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu kararıyla 14 Şubat 1986 tarihinde tescillenmiştir. Bu 1986 yılına ait tescil fişinde de Saat Kulesi’nin 6'ncı katı, metal saçla bugünkü olduğu şekilde kapatılmıştır. Bu halde fotoğrafı mevcuttur" ifadelerini kullandı.

Kule ile ilgili 2017'de restorasyon projesi hazırlandığını söyleyen Tarım, "Kuleye ait rölöve, 2 dönem restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanmış ve Koruma Kurulu'na iletilmiştir. Restorasyon projesi kapsamında da yine saatin bulunduğu 6'ncı kattaki yer çelik konstrüksiyonla kaplanacak ve ahşap dikme- silmelerle özgün haline getirilecektir. Restorasyon uygulamasına yönelik ihale hazırlıklarımız devam ederken, kamuoyunda da yer alan bu 6'ncı kattaki PVC kaplama haberleri bizi ziyadesiyle üzmüştür. Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi kültürel mirasa yönelik yaptığımız faaliyetler zaten ortadadır ve bunlar devam etmektedir. Bu kapsamda da Saat Kulesi'nin restorasyonunu inşallah önümüzdeki yıl gerçekleştirip, özgün kimliğine kavuşturup, gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacağız" şeklinde konuştu.

 

Tophane Saat Kulesi'nin restorasyonu için PVC kaplama!


Geri Dön