25 / 04 / 2024

Tarım alanları da maden şirketlerinin insafına bırakıldı!

Tarım alanları da maden şirketlerinin insafına bırakıldı!

Sol Gazetesi'nin haberine göre iktidara geldiği günden bu yana sermayeye hizmette tereddüt etmeyen AKP hükümeti, tarım alanlarını da madencilik faaliyetlerine açtı. Tarım alanları da maden şirketlerinin insafına bırakıldı...



Dün yayımlanan yönetmeliğe göre, kamu yararı durumunda Bakanlığın izniyle tarım alanlarında madencilik yapılabilecek, yapı izni de gerekmeyecek. Tarım Bakanı ise sessiz. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Yönetmeliğe göre, tarım arazilerinde madencilik faaliyetleri yapılabilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kamu yararı kararı alınması gerekecek. Karar, bütün tarım alanlarının madencilik faaliyetlerine açılması anlamına geliyor. 


KAMU YARARI GEREKTİRİRSE... 


Tarım arazilerinde madencilik faaliyetleri yapılabilmesi için 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 13. maddesi gereğince Bakanlık tarafından kamu yararı kararı alınması gerekecek. Bu bağlamda ruhsat sahibinin kamu yararı kararı alınması için Bakanlığa bir dilekçe ve Bakanlıkça istenmesi uygun görülen evrak ile birlikte müracaatta bulunması gerekecek. 

Yönetmeliğe göre bu yönde talebi olan maden ruhsat sahibi Bakanlığa başvuracak. Bakanlık da en geç bir ay içinde başvuruyu sonu çlandıracak. 

Aynı durum, mera alanları için de geçerli olacak. 


YAPI İZNİ DE ALMAYACAKLAR 


Yönetmelikle maden şirketlerine bir kolaylık daha sağlandı. İmarsız alanlarda yürütülen madencilik faaliyetleri için gerekli olan geçici tesisler ve bunların müştemilatı, inşaat ve yapı kullanma iznine tabi olmayacak. Ancak, yapıların fen ve sağlık kurallarına uygun olması ve ilgili il özel idaresine bildirimi gerekecek.

 

BAKAN LAFI DOLANDIRDI 


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunda düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularım yanıtladı. 

Toplatıda tanrıma verdikleri önemi anlatıp duran Bakan'a Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliğinde yapılan değişildik de soruldu. 

Tarım alanlarının kamu yararı kapsamında maden arazisi olmasının önünün açılmasının tarım alanlarındaki üretime negatif yönlü etkisinin olup olmayacağı sorusuna Eker, doğrudan yanıt veremedi. Eker bunun yerine tarım alanlarına ilişkin daha önce aldıkları koruma tedbirlerini anlattı. 


Sol Gazetesi


Geri Dön