20 / 04 / 2024

Tarım alanlarına miras takibi!

Tarım alanlarına miras takibi!

Tarım arazilerinin mirasla bölünmesini önlemek için pilot olarak başlatılan "Tarım Arazileri Devir Takip Sistemi", Türkiye'de de kullanılacak.



Tarım arazilerinin satış ve miras intikal işlemlerinin online üzerinden yapmak için pilot olarak uygulanan "Tarım Arazileri Devir Takip Sistemi" Türkiye'de de kullanılacak.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarım topraklarının korunması için arazi toplulaştırma çalışmaları büyük önem teşkil ediyor.

Bu zamana kadar 6,1 milyon hektar alanda toplulaştırma tamamlanırken, 3,2 milyon hektar alanda da tescil işlemleri tamamlandı. Bu durumda 8,2 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Türkiye, 1961-2002 döneminde 450 bin hektar alan üzerinde toplulaştırma çalışmaları yapılırken, 2003-2018 yıllarında 3,2 milyon hektar üzerinde çalışmalar tamamlandı. Yıl sonunda toplulaştırma yapılan alan miktarı 4 milyon hektara ulaşacak.

Bakanlık, 2023 hedefi olarak 8,5 milyon hektarda toplulaştırma çalışmalarını tamamlamayı hedefliyor.

Ovalara koruma

Türkiye'de bu zamana kadar toplam alanı 7 milyon 120 bin hektar olan 265 büyük tarımsal ova, Bakanlar Kurulu kararıyla sit alanı olarak korumaya alındı. Koruma altında yer alan büyük ova sayısı 300'e çıkarılacak.

Bu zamana kadar 4 milyon 161 bin hektar alanda tarımsal arazi kullanım planlaması çalışmaları gerçekleşiyor.

Diğer yandan, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda 2014 yılında değişiklik yapılırken, bu kanun kapsamında tarım arazilerinin bölünmesi engellendi, mirasa konu tarım arazilerinde mülkiyet devri zorunlu oldu. Kanunun yürürlüğe girmesiyle, 2014'ten bu zamana kadar 6 milyon 362 bin 951 tarımsal parselin bölünmeden mirasçılara intikal etmesi sağlanıyor.

Toplam 740 bin 185 hektar tarım alanının satış yoluyla bölünmesinin önüne geçilirken, 1,4 milyon hektar alanın miras ve satış yoluyla hisselendirilmesi ve bölünmesi engellendi.

Topraksız köylüye destek

Tarım arazilerinin satış ve miras intikal işlemlerinin Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi ile entegre edilip online olarak hızlı ve doğru şekilde yapılmasını sağlamak için "Tarım Arazileri Devir Takip Sistemi" yazılımı hazırlandı. Ankara'da pilot olarak uygulamasına başlanan sistemin tüm il ve ilçe müdürlüklerinde uygulamaya alınması amaçlanıyor.

Yine kanun kapsamında topraksız ve az topraklı çiftçilerin hazine arazileriyle topraklandırılması amacıyla Tarımsal Arazi Edindirme ve Değerlemesi Projesi'ne başlandı. Bu zamana kadar 15 ildeki 199 köyde 16 bin 151 çiftçi ailesine 1 milyon 43 bin 620 dekar Hazine arazisi dağıtıldı. Halen 7 ildeki 28 köyde yaklaşık 254 bin dekar alanda arazi dağıtım çalışmaları sürüyor.


Geri Dön