19 / 04 / 2024

Tarım arazilerinin bölünmesi!

Tarım arazilerinin bölünmesi!

Tamer Heper Posta Gazetesi'ndeki bugünki yazısında tarım arazilerinin bölünmesinden bahsetti...



Ortak sayısı az mı? 

Oldukça büyük bir arazide beşte bir hisseye sahibim. Paraya ihtiyacım var ama ortaklar burayı satmaya yanaşmıyor. Tarım arazisi olduğu için de bölünemiyormuş. Peki bölünemiyorsa ben hissemi de satamaz mıyım? • L.Ö. 


Zaman zaman ortaklığın giderilmesi davaları nedeni ile konuyu açıklarken dikkat ederseniz şunu da söylüyorum: Ortaklığın paylaşma sureti ile giderilebilmesi için gayrimenkulün hukuken ve fiilen bölünebiliyor olması şarttır. 

Araziniz büyük olabilir, bu fiili olarak bölünme imkanı tanır ama hukuki yönden bölünemeyebilir. 

Bu doğrudur. Ancak bölünemeyişi ve bazı hallerde de yeni hisseler teşkil edilemeyişi, mevcut hissenin satışma engel değildir. Beşte bir hisseye sahip sizin gibi biri hissesini satabilir. Bu bir bölünme anlamına gelmediği için satışa engel olmaz. Ancak yazılarımdan hatırlayacaksınız, ortak mülkiyette hisse satışı halinde diğer hissedarların bir öncelikli alım hakkı vardır. 


Dolayısı ile sizin satışa çıkaracağınız hissenizi almaya talip olan kişi bu riski göz önünde bulunduracaktır. Hatta bir dereceye kadar satışa engel bir durum olabileceği gibi taliplerin bu hisseyi çok düşük bedelle alma girişimi için bir neden olabilecektir. Doğrusu sizin için asıl halledilmesi gereken husus budur. Peki ne yapılabilir? 

Hissedarlara teklif götürülebilir. 


Hissedarlardan herhangi birinin sizin payınızı alması halinde diğer hissedarların öncelikli alım hakkı söz konusu olmaz. Bu bir çözümdür, ikinci çözüm pek kolay olmamakla birlikte, şayet diğer hissedarlar ile anlaşabilirseniz kendileri öncelikli alım hakkından vazgeçsin, bunu tapu dairesinde beyan etsin siz de hissenizi rahatlıkla satın. Bu halde talipler, diğer ortakların öncelikle alım hakkı bulunduğu gerekçesi ile fiyat kırma teklifinde de bulunamaz. Son çözüm önerim, kalabalık olmayan ortaklıklar için mümkün olabilir de kalabalık ortaklıklar için pek mümkün olmaz, zira kalabalık bir ortaklar grubunu toplayıp tapu müdürlüğüne götürmek zordur. Ortak saymız az ise bunu başarabilirsiniz. 


Tamer Heper/Posta Gazetesi


Geri Dön