24 / 04 / 2024

Tarım arazilerinin tapuları vefat eden insanların üzerine kayıtlı!

Tarım arazilerinin tapuları vefat eden insanların üzerine kayıtlı!

Türkiye Gazetesi muhabiri Oğuzhan Şahin'in haberine göre; Arazilerin sağlıklı ekilip biçilmesi için, vefatından itibaren 1 yıl içinde tapuların ölülerden varislere devredilmesini ihtiva eden kanun teklifi istendi.



 Arazilerin sağlıklı ekilip biçilmesi için, vefatından itibaren 1 yıl içinde tapuların ölülerden varislere devredilmesini ihtiva eden kanun teklifi istendi.


Türkiye'de tarım arazilerinin yaklaşık 4'te üçünün vefat etmiş kişiler üzerine kayıtlı olduğu ortaya çıktı. Hazırlanan raporda, bu durumun önüne geçilmesi için vefat tarihinden bir yıl içerisinde tapuların varislere devredilmesi istendi. Cumhurbaşkanlığının himayesinde Türkiye Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) girişimleriyle yürütülen “Türkiye'nin Stratejik Vizyonu 2023” projesinde “Tarım Gıda ve Hayvancılık 2023” sektörü masaya yatırıldı. Çok sayıda akademisyen ve uzmanın katıldığı toplantıda, “Vefat tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde tapuların ölülerden dirilere devredilmesi varislere kanuni bir yükümlülük haline getirilmeli, birtakım cezai müeyyideler konulmalıdır” denildi. Arazi bölünmesinin önlenmesi gerektiği de vurgulandığı raporda, varislerden Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı ve mesleği çiftçi olana öncelik tanınması gerektiği ve diğer hisseler için avantajlı kredi veya taksitle ödeme hakkı tanınması gerektiği belirtildi. Ayrıca, komşu parseli satın alıp parsel bütünlemesi yapmak ve vergi avantajıyla özel ve uygun kredinin de sağlanması öneriler arasında yer aldı. Raporda bulunan diğer öneriler ise şöyle, “Asıl mesleği çiftçi olmayan ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kaydı bulunmayan tarım arazisi sahiplerine ek vergiler koymak suretiyle araziyi satması teşvik edilmelidir. Son derece önemli ve doğru olan havza bazlı tarım politikasına uygun yem-süt-fabrika mesafesi 150-200 km içinde çözümlenebilirse maliyetler minimize olabilir, yerler markalar ve ürünler oluşabilir.”


ÇİFTÇİ 55 GÜN TARLADA, 310 GÜN KAHVEHANEDE


Tarım sektörüyle ilgili hazırlanan raporda, “Küçük işletmelerde boş zamanlarda yapılacak birtakım işlerle köy kahvelerinde geçen atıl zamanlar minimize edilmelidir. Çiftçiler iç kesimlerde tam kapasite yılda 55 gün çalışabilmekte, kalan 310 günü ise verimsiz geçirmektedir” denildi.


Oğuzhan ŞAHİN/Türkiye Gazetesi


Geri Dön