16 / 04 / 2024

Tarım arazilerinin toplulaştırılması, bu hafta Meclis gündemine geliyor!

Tarım arazilerinin toplulaştırılması, bu hafta Meclis gündemine geliyor!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ve HDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan'ı ziyaret ederek, tasarının yasalaştırılması için destek vermelerini istedi.



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ve HDP Iğdır Milletvekili  Pervin Buldan'ı ziyaret ederek, tasarının yasalaştırılması için destek vermelerini istedi. 


CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Bakan Eker'in ziyaretinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada,  TBMM Genel Kurulu gündeminde olan tasarıyla ilgili görüşlerini aktardığını ve düzenlemenin süratle yasalaşması için CHP'den destek istediğini söyledi. 


Tasarının, teknik nitelikli olduğuna işaret eden Hamzaçebi, "Türkiye'de tarım işletmelerinin sayısal olarak çokluğu ve işletmelerin küçüklüğü tarım sektörünün önündeki en önemli sorundur. İşletme sayısının küçülmesi, sayısal olarak azalması, işletme büyüklüğünün artması hem tarım sektöründeki vatandaşlarımızın, üreticilerimizin lehine olan bir iştir hem de tarım sektörünün rekabetçi olması açısından da önemlidir. Tasarının bu çerçevede hazırlanmış  olduğunu görüyoruz" dedi.


CHP olarak tasarının yasalaşması konusunda gerekli desteği  vereceklerini kaydeden Hamzaçebi, yarın Genel Kurul'da sözlü soruların ardından  alınacağını,  30 Nisan Çarşamba günü de devam edeceğini söyledi. Tasarıda değişiklik yapılıp yapılmayacağı sorusuna Hamzaçebi, "Eğer herhangi bir değişiklik olacak olursa, Sayın Bakan o değişiklik düşüncesini bizlere, muhalefet partilerine söyleyecek, ondan sonra gerekli mutabakat ve anlayış birliği sağlandıktan sonra yapılabilecek" karşılığını verdi. 


MHP Grup Başkanvekili  Halaçoğlu da Eker ile görüşmesinin ardından, tasarıya destek vereceklerini, düzenlemenin muhtemelen yarın Genel Kurul'da ele alınacağını söyledi. 


Eker, daha sonra HDP Grubu'na geçerek Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ile de görüştü. 


Tarım arazilerinin toplulaştırılmasını sağlamaya, tarımsal üretim ve kalkınmayı artırmaya yönelik Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve Türk Medeni Kanun'nda değişiklik öngören kanun tasarısına  göre, asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektardan küçük olamayacak. Düzenlemenin yayımı tarihinde mirasçılar arasında henüz paylaşımı yapılmamış tarımsal arazilerin devir işlemleri, daha önceki kanun hükümlerine göre tamamlanacak.


AA


Geri Dön