19 / 04 / 2024

Tarımsal arazilerin devri 2015!

Tarımsal arazilerin devri 2015!

Tarım arazileri; Toprak, topografya ve iklimsel özellikleri tarımsal üretim için uygun olup, hâlihazırda tarımsal üretim yapılan veya yapılmaya uygun olan araziler olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tarımsal arazilerin devri 2015 nasıl olur?



Tarımsal arazilerin devri 2015!

Tarım arazileri; Toprak, topografya ve iklimsel özellikleri tarımsal üretim için uygun olup, hâlihazırda tarımsal üretim yapılan veya yapılmaya uygun olan veya imar, ihya, ıslah edilerek tarımsal üretim yapılmaya uygun hale dönüştürülebilen arazileri oluyor.


5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 8 ila 8/K maddeleri ile bu arazilerin devir işlemleri kısıtlanıyor. Tarımsal arazileri bölünme suretiyle hisselendirilerek devredilemiyor.


Peki, kanun ve yönetmeliklerine göre tarımsal arazilerin devri nasıl olur?


Tarımsal arazilerin devri:

Tarımsal arazilerin her türlü mülkiyeti devir taleplerinde aşağıdaki işlemler uygulanır.


- Taşınmaz malikinin aynı ilçe sınırları içinde tarımsal nitelikli tek arazisi olması durumunda bu taşınmazın devri yapılabilir.


- Taşınmaz malikinin aynı ilçe sınırları içinde birden fazla tarımsal arazisinin bulunması durumunda, bu arazilerin tamamının mülkiyeti devir işlemine konu olması halinde, bu taşınmazların devri yapılabilir.


- Aynı kişiye ait birden fazla tarımsal arazi olması halinde, 7 nci madde hükümlerine göre yapılan ekonomik bütünlük değerlendirmesi sonrasında tarımsal arazilerin ekonomik bütünlüğe haiz olmayan kısımlarının devrine izin verilebilir.


- Ekonomik bütünlük arz eden tarımsal arazilerde, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin üzerinde olan ve yeter gelirli arazi büyüklüklerinin altında ifraz gerektirmeyen arazilerin devrine izin verilir.


- Paylı tarım arazilerinde, payın tamamının bir veya birden fazla paydaşa devri halinde bu arazilerin devrine izin verilir.


Toprak koruma yönetmeliği 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön