25 / 04 / 2024

Tarımsal arazilerin mülkiyetinin devri şartları!

Tarımsal arazilerin mülkiyetinin devri şartları!

Tarımsal arazilerin korunması amacı ile 5403 sayılı kanun ile tarımsal arazilerinin mülkiyetinin devri kısıtlanıyor. Peki, tarımsal arazilerin mülkiyetinin devri nasıl olur? İşte tarımsal arazilerin mülkiyetinin devri şartları..



Tarımsal arazilerin mülkiyetinin devri şartları!

Toprak, topografya ve iklimsel özellikleri tarımsal üretim için uygun olup, hâlihazırda tarımsal üretim yapılan veya yapılmaya uygun olan veya imar, ihya, ıslah edilerek tarımsal üretim yapılmaya uygun hale dönüştürülebilen arazileri, tarım arazileri oluyor.


Bu toprakların korunması amacı ile 5403 sayılı kanun ile tarımsal arazilerinin mülkiyetinin devri kısıtlanıyor. Peki, tarımsal arazilerin mülkiyetinin devri şartları nelerdir?


Tarımsal arazilerin mülkiyetinin devri:

-Taşınmaz malikinin aynı ilçe sınırları içinde tarımsal nitelikli tek arazisi olması durumunda bu taşınmazın devri yapılabilir.


-Taşınmaz malikinin aynı ilçe sınırları içinde birden fazla tarımsal arazisinin bulunması durumunda, bu arazilerin tamamının mülkiyeti devir işlemine konu olması halinde, bu taşınmazların devri yapılabilir.


-Aynı kişiye ait birden fazla tarımsal arazi olması halinde, 7 nci madde hükümlerine göre yapılan ekonomik bütünlük değerlendirmesi sonrasında tarımsal arazilerin ekonomik bütünlüğe haiz olmayan kısımlarının devrine izin verilebilir.


-Ekonomik bütünlük arz eden tarımsal arazilerde, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin üzerinde olan ve yeter gelirli arazi büyüklüklerinin altında ifraz gerektirmeyen arazilerin devrine izin verilir.


-Paylı tarım arazilerinde, payın tamamının bir veya birden fazla paydaşa devri halinde bu arazilerin devrine izin verilir.


-Mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esastır.



Toprak koruma yönetmeliği 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön