19 / 04 / 2024

Tarımsal arazilerin harç muafiyeti ne zaman bitiyor?

Tarımsal arazilerin harç muafiyeti ne zaman bitiyor?

28 Haziran 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yer alan karar ile tarımsal arazilerin harç muafiyet süresi uzatıldı. Peki, tarımsal arazilerin harç muafiyeti ne zaman bitiyor?



2014 yılında yürürlüğe giren Tarımsal Arazilerin Mülkiyetinin Devrine İlişkin Yönetmelik'e göre, tarımsal arazilerin devri kısıtlanmıştı. Ancak aynı ilçe sınırları içinde tarımsal nitelikli tek arazisi olanlar taşınmazın devrini isteyebiliyor.


Mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde ise mülkiyetin devri esas oluyor. Hisse devri ancak mirasçılar arasında yapılabiliyor. 


Bu süreçte tapu dairesinde ödenecek harç ve damga vergisi muafiyeti uygulanıyordu. Ancak mirasçıların tarımsal arazi devir işlemlerinde harç muafiyetinden faydalanmaları için son tarih ise 15 Mayıs 2016 olarak belirlenmişti. 


Buna karşın 28 Haziran 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yer alan karar ile muafiyet süresi uzatıldı. Peki, tarımsal arazilerin harç muafiyeti ne zaman bitiyor?


Karar sayısı: 2016/8976

Mirasçılar arasında henüz paylaşımı yapılmamış tarımsal arazilerin devir işlemlerinin harçlardan müstesna tutulmasına ilişkin sürenin uzatılması hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulması; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 15/6/2016 tarihli ve 7303 sayılı yazısı üzerine, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanı Kanununun gçici 5 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 20/6/2016 tarihinde kararlaştırılmıştır. 


KARAR

Süre uzatımı

3/7/2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun geçici 5 inci maddesinde yer alan, mirasçılar arasında henüz paylaşımı yapılmaamış tarımsal arazilerin devir işlemlerinin harçlardan müstesna tutulmasına ilişkin süre iki yıl uzatılmıştır. 



Hazineye ait tarım arazilerinin satışı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön