26 / 04 / 2024

Tariş Pamuk Birliği'nin arazi davası Yargıtay'a taşınıyor!

Tariş Pamuk Birliği'nin arazi davası Yargıtay'a taşınıyor!

Karşıyaka 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Tariş Pamuk Birliği ile İAOSB arasındaki arazi davasında, Tariş'in talebini reddetti. Tariş Pamuk Birliği, temyiz haklarını kullanmak için davayı Yargıtay'a taşıyacak..



Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği'nin 2011 yılında Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ne (İAOSB) sattığı 400 dönümlük araziyle ilgili açtığı davada Karşıyaka 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nden red kararı çıkn.Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkam Faruk Yaman, mahkemenin arazinin tapusu üzerindeki tedbirin devamına karar vererek davayı reddettiğini belirterek, Yargıtay'da temyiz hakkını kullanacaklarını açıklarken, kararı sevinçle karşıladıklarını belirten İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, Mart 2012' de yaptığı açıklamadaki sözlerini hatırlatarak: "Önce kendimize, soma da Türkiye Cumhuriyeti adaletine güvenimiz sonsuzdur" demiştik, mahkemenin verdiği karar haklılığımızı tescilledi" dedi. 


Dava sürecinde arazinin satışı için bankadan aldıklan krediyi ödemeye devam ettiklerini ve bu konuda hiçbir sorun olmadığım hatırlatan İAOSB Yönetim Kurulu Başkam Hilmi Uğurtaş; "Görülen bu dava nedeniyle, arazinin ikinci etabının satışım gerçekleştiremedik. Bizim planımız, arsaların satışım bir an önce gerçekleştirerek 5 bin kişiye istihdam sağlamaktı. Aynı zamanda ilk etapta arsa satın alan sanayicilerimizin de üretimlerine başlayamamalaRIndan doğan bir zarar söz Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği, 400 dönürtılük arazisini 2011 yılında Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ne satmıştı. İAOSB Yönetimi, bu araziyi parsellere ayırarak satmak isteyince, Tariş Pamuk Birliği, arazi kendisindeyken İAOSB Yönetimi'nin bu arazi üzerinde parselasyon yapılamayacağına dair kararı olduğunu, ileri sürerek zarara uğratıldığı gerekçesiyle Karşıyaka 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde ihtiyati tedbir kararı aldı. Mahkeme kararına göre Tariş Pamuk Birliği tarafından açılan dava sonuçlanıncaya kadar İAOSB Yönetimi arazinin 3'üncü kişilere devir ve satışını gerçekleştiremeyecek. Arsayı 73 milyon 250 bin liraya satın alan İAOSB bu bedelin karşılanması için kredi kullanmıştı. Satışın ardından parselasyon çalışmalarını yaparak imar planı tadilatını Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunan İAOSB, Bakanlık onayının ardından altyapı çalışmalarına başlamış, sonrasında ihaleye çıkmıştı. 


Yeni parselin satışı için açılan ihalede 17 parselin satışı gerçekleşmiş, fabrika inşaatları başlamıştı. Tariş Pamuk Birliği'nin kamuoyuna da yansıyan iddialarını mahkemeye taşıması üzerine 2012'de görülmeye başlanan davada karar çıkmış oldu. 

konusu. Maddi-manevi kaybımızın olduğu bir gerçek. Yaşadığımız bu süreç, İAOSB olarak; İzmir, Ege ve nihayetinde Türkiye ekonomisine olacak arü katkımızı sekteye uğratmıştır. 

Biz, sanayicimizi üretime teşvik edecek projeler üretmeye, mevzuata uygun şekilde onlara yeni alanlar açmaya çalışırken, bu süreçte yaşadıklarımız, gerçekten traji-komiktir. izmir' in iki güzide kuruluşu olan İAOSB ve Tariş Pamuk arasındaki bu dava, biz kazansak da  İzmir  için hiç hoş olmadı. 

Bizim Tariş Pamuk' un mağduriyetine sebep olacak hiçbir hareketimiz olmadı ve olamaz. Tariş Pamuk Birliğinde seçimle göreve gelen yeni yönetim kurulunun bunu ortaklarına anlatacaklarına inanıyorum. Yaşadığımız bu sürecin İzmir ve Ege için son olmasını diliyorum" açıklamasını yaptı. 


Yaman: Süreç en az 1,5 -2 sene daha uzar 


Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkam Faruk Yaman ise mahkeme kararına saygılarının sonsuz olduğunu belirterek şöyle devam etti, "Ortada çok hassas bir karar var. Davalık arazi tapusu üzerinde tedbir karan var. Mahkeme Tariş İplik Fabrikası arazisi tapusu üzerindeki tedbirin devamına karar vererek davayı reddetti. Dava artık Yargıtay aşamasına taşınacaktır. Temyiz haklarımızı kullanacağız. Davanın Yargıtay'a taşınmasıyla süreç en az 1,5 -2 sene daha uzayacaktır. Tapu üzerindeki tedbir devam ettiği için Organize Yönetimi projelerini hayata geçiremez. Davalık durumdayken projeler hazırlayan, satışlar yapıp, kredi kullanan OSB yönetimidir. Haklılığımıza sonuna kadar inanıyoruz. Yargıtay'ın da hukuka uygun karar vereceğine güvenimiz tamdır. Biz zamanında "Gelin anlaşalım, hakkımızı verin. Bizi zora koşarsanız, hakkımızı ararız" demiştik. Dava başında ne söylüyorsak aynı kararlılıktayız. Tariş'te eski - yeni yönetim yok. 


Yönetim kurulumuz dava başladığında da görevdeydi. Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği'nin aldığı kararlar bireysel kararlar değildir. Bizim de hiçbir kurum ve kuruluşla problemimiz yoktur. Bizim ana ilkemiz üreticimizin hakkım korumaktır." 


Sedat ALP / Dünya


Geri Dön