18 / 04 / 2024

Tarlada ifraz şartları nelerdir?

Tarlada ifraz şartları nelerdir?

Tarlalar hakkında yasal esaslara, 15 Mayıs 2014 tarihinde yapılan bir düzenleme ile değişiklikler getirildi. Peki son düzenlemelere göre tarlada ifraz nasıl yapılır? Tarlada ifraz şartları nelerdir?



Tarlada ifraz şartları nelerdir?

Tarlalar hakkında yasal esaslara, 15 Mayıs 2014 tarihinde yapılan bir düzenleme ile değişiklikler getirildi. 5403 sayılı Kanunda 6537 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik ile, tarım arazileri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen büyüklüklerin altında ifraz edilemiyor.

 

Tarlalar belirlenen büyüklüklerin altında hisselendirilemiyor, pay ve paydaş sayısı artırılamıyor.

 

Tarımsal arazinin niteliği konusunda tereddüt oluşması halinde (örneğin taşınmazın niteliği ham toprak, depolu bahçe, bahçeli ev, içinde ev olan tarla vb. gibi) konunun il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğüne soru konusu edilmesi gerekiyor.

 

Tapu sicilinde tarımsal niteliğiyle kayıtlı taşınmazın imar planı kapsamında olduğunun taraflarca beyan edilmesi durumunda öncelikle ilgili belediye/valiliklerden talep konusu parselin;

 

- Planı olup olmadığı,

- Planı varsa kullanım amacı,

 

Soru konusu edilerek alınacak cevabi yazıda, taşınmazın imar planının (nazım, mevzii, uygulama imar planı vb.) bulunduğu ve planda tarımsal alan olarak özgülenmediğinin belirtilmesi halinde ilgi (a) Genelge gereğince işlem yapılıyor.

 

Taşınmazın imar planı kapsamı dışında kaldığı veya imar planında tarımsal niteliği korunacak alanda yer aldığının tespiti halinde, tarla/bağ/bahçe/zeytinlik/çayır/üzerinde ev olan tarla vb. tarımsal nitelik taşıyan tüm taşınmazların müstakilen veya hisseli olarak paydaşlara veya üçüncü kişiye devredilebilmesi için, uygulamanın aşağıda öngörüldüğü biçimde yönlendirilmesi gerekmektedir.

 

Bölünemez büyüklük..

Bölünemez büyüklükteki tarım arazilerinde bölünemez büyüklük;

- Mutlak tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, 

- Dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, 

- Örtü altı tarım yapılan arazilerde 0,3 hektar 

- Marjinal tarım arazilerinde 2 hektardır.

 

 

Köy yerleşik alanlarında ifraz şartları!

 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 

 


Geri Dön