25 / 04 / 2024

Taşdibi Yarımadası'nın sit statüleri değişti!

Taşdibi Yarımadası'nın sit statüleri değişti!

Antalya’nın gözde bölgeleri olan Alanya Kalesi, Kaş’ın Patara ve Fırnaz Koyu ile Demre’nin Taşdibi Yarımadası’nda sit sınırları yeniden çizildi.



Alanya Kalesi, Kaş'taki Patara ve Fırnaz Koyu ile Noel Baba’nın memleketi Demre'nin Taşdibi Yarımadası nın sit statüleri yenilendi. Bu yerlerde villa, turizm tesisi yapılabilecek, hatta taş ocağı ve maden bile açılabilecek.

 

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Türkiye'nin tarihi, doğal ve turistik güzellikleriyle bilmen Antalya'nın gözde beldelerinde sit sınırları yeniden çizildi. Alanya Kalesi, Kaş ilçesinde yer alan Patara ve Fırnaz Koyu ile Noel Baba'nın memleketi olarak bilinen Demre’nin Taşdibi Yarımadasının sit statüleri yenilendi. Böylece bu yerlerde villa, turizm tesisinin yanı sıra belli sınırlamalarla taşocağı, maden yapılması mümkün olabilecek. Mimarlar Odası Başkam Eyüp Muhcu, doğal güzelliklerin imara açıldığını belirtirken, yetkililer değerlendirmelerin bilimsel kriterler ışığında yapıldığını söyledi.

 

Çevre ve Şehircilik Bakam Mehmet Özhaseki’nin onayıyla alınan kararlar, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. İlk karar Antalya'nın Alanya Kalesi’ne ilişkin oldu. Üç statüye ayrılan kalenin, nitelikli doğal koruma alanı ve sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı sınırları netleşti. Kesin korunacak hassas alana ilişkin sınırlar ise Bakanlar Kurulu onayıyla yürürlüğe girecek. İlan edilen haritada yapılaşmanın mümkün olduğu yerleri gösteren saru alanın büyüklüğü dikkat çekti.

 

Bakanlık yetkilileri, kesin korunacak hassas alan sınırlarının Bakanlar Kurulu kararıyla tescil edilebildiğini belirterek, bu nedenle Resmi Gazete’de diğer iki alan sınırlarının ilan edilebildiğini söylediler. Kesin korunacak alan ilan edilmesi durumunda, o bölgede varsa yapılaşmanın derhal kamulaştırılması gerektiğine dikkat çeken yetkililer, Türkiye genelinde sit derecelerinin düşürülerek doğal alanların imara açıldığı eleştirilerine şöyle yanıt verdiler:

 

“Kesin korunacak hassas alan statüsü, eskinin birinci derece sit statüsünden daha yüksek bir korumayı ifade ediyor. Yeni getirilen uygulamayla buraların derhal kamulaştırılması gerekiyor. Dolayısıyla eski birinci derecelerin tamamı, kesin korunacak hassas alan statüsüne girmiyor. Kaldı ki sit statüleri ekolojik temelli bilimsel araştırma raporlarına dayanarak belirleniyor. Sincap, engerek yılanı, endemik bir bitki varsa puanlamalar buna göre yapılıyor. Bitki örtüsü, jeolojik oluşumlar göz önünde bulundurularak puanlama tablosu çıkarılıyor. Belli puanının üzerinde olursa kesin korunacak hassas alan, nitelikli alan ve sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı oluyor. Türkiye genelinde Pamukkale’deki yapay havuz dışında, sit korumasından çıkarılan alan yok. Sürdürülebilir alanda komisyon kararıyla taşocağı, madencilik yapılabiliyor. Konut, villa, turizm tesisi de mümkün.”
 


Geri Dön