29 / 03 / 2024

Soğanlı Botanik Parkı'nın doğal SİT statüsü değişti!

Soğanlı Botanik Parkı'nın doğal SİT statüsü değişti!

Bursa'da Soğanlı Botanik Parkı'nın doğal SİT statüsü, Nitelikli Koruma Alanı ve ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak değiştirildi...



Bursa Osmangazi’de yer alan Soğanlı Botanik Parkı'nın doğal SİT statüsü değiştirilerek, Nitelikli Koruma Alanı ve ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tescil edildi.

Sözcü Gazetesi'nden Yusuf Demir'in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün  23 Ekim 2019 günü aldığı karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alarak yürürlüğe girmiş oldu. 

Soğanlı Botanik Parkı nın doğal SİT statüsü değişti!

Her mevsim binlerce kişinin ziyaret ettiği 400 bin metrekarelik Soğanlı Botanik Parkı 1998 yılında açıldı.

Birinci derece SİT alanı olan parkta, Japon, Fransız, İngiliz, gül ve kaya bahçeleri, kokulu bitkiler bahçesi, şekilli bitkiler bahçesi gibi bölümler yer alıyor. Park’ta 150 türde 8 bin ağaç, 27 çeşit gül, 76 tür çalı, 20 tür örtücü bitki çeşidi mevcut.  Parkı içerisinde otel ve restoran olarak hizmet veren 17-19’ncu yüzyıl Bursa konaklarının modellendiği bir bölümün de yer alırken koşu ve yürüyüş yolları, spor alanları, bisiklet parkurları, çocuk oyun, otomobil pisti, spor aletleri gibi etkinlik alanlarının yanı sıra suni gölet de bulunuyor.

Soğanlı Botanik Parkı nın doğal SİT statüsü değişti!

Karar ne anlama geliyor

Türkiye'nin dört bir yanındaki doğal SİT alanlarının statülerini yeniden belirleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2017-99 sayılı İlke Kararı'na göre “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilen yerlerde düşük yoğunluklu konut ve turistik tesislere izin veriliyor.

Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun verdiği izinle bu alanlarda seracılık, kültür balıkçılığı, entegre tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yanı sıra katı atık düzenli depolama tesisi, atık su arıtma tesisi, yat çekek yeri, akaryakıt istasyonu yapılmasına müsaade edilecek. Üst ölçekli planlara uygun olmak şartı ile sanayi tesislerinin yapılmasına da olanak sağlayan yeni düzenleme ile doğal peyzaj ve siluet dikkate alınarak kum, çakıl, taş, maden ve benzeri malzeme alınmasına ve bu amaçla ocak açılmasına da izin verilecek.


Geri Dön